Holvoeten en platvoeten


Elke voet is weer anders qua vorm en bouw. Globaal kunnen we zeggen dat er platvoeten en holvoeten zijn die klachten kunnen geven.

Holvoeten

Holvoeten zijn voeten met een hoge wreef, een scheefstand van de hiel en tenen die krom staan. Een holvoet kan ontstaan door een aangeboren afwijking, verstoord evenwicht tussen spieren in de voet of een disbalans in de zenuwen die de voet aansturen.

Over het algemeen zijn de klachten van een holvoet spierzwakte, een vermoeid gevoel, balansstoornissen, instabiliteit, pijnlijke drukplekken aan de buitenkant van de voet en scheefstand van de voet.

Platvoeten

Bij platvoeten is de boog aan de binnenkant van de voet ingezakt of helemaal verdwenen.  Bij kinderen is dit verschijnsel normaal en geeft het meestal ook geen klachten en vermindert naarmate ze ouder worden. Volwassenen kunnen echter wel klachten ontwikkelen zoals, pijn aan de binnen- en buitenkant van de enkel, pijn in de knieën, heupen, rug en zelfs nek. Verder is er een vermoeid gevoel aan de binnenkant van de voet, zwelling en scheefstand van de enkel. Een platvoet kan komen door een vergroeiing tussen twee botten in de achtervoet en bij ouderen kan het een gevolg zijn van artrose. Onderliggende problematiek, zoals een neurologische aandoening, kan ook een oorzaak zijn.

foot-arches

Diagnose en behandeling van plat- en holvoeten

De diagnose platvoet of holvoet wordt vaak door een arts of een fysiotherapeut gesteld. Dit gebeurt door te kijken naar de stand van de voeten en de beweeglijkheid van de voetgewrichten. De behandeling van een platvoet of een holvoet is vaak conservatief waarbij wordt geprobeerd de voet recht te krijgen, de stabiliteit te verbeteren en drukplekken te ontlasten. Dit wordt gedaan door een fysiotherapeut en een podotherapeut. Een podotherapeut kan een steunzool aanmeten om zo de voet op de juiste plekken te ondersteunen. In ergere gevallen van een platvoet of holvoet, kan er zelfs een speciale schoen gemaakt worden.

Mochten de steunzolen en de fysiotherapie niet voldoende werken en de klachten zijn erg hinderlijk, dan kan een operatie nodig zijn. Omdat er zoveel verschillende soorten, vormen en gradaties van platvoeten en holvoeten zijn, is er niet één operatie die altijd toegepast kan worden. Elke voet zal dus anders geopereerd worden. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat de operatie gericht is op het creëren van een rechte en stabiele voet. De nabehandeling van de operatie is vrij lang. Na de operatie wordt er een gips aangelegd die 6 weken tot 3 maanden gedragen moet worden. Daarna volgen er een aantal maanden fysiotherapie om de coördinatie en stabiliteit in de enkel weer terug te vinden. Verder worden er spierversterkende oefeningen gedaan en zal de fysiotherapeut de mobiliteit van de enkel verbeteren.