Lumbago en spit


Lumbago betekend niks anders dan lage rugpijn. Spit wordt ook wel acute lumbago genoemd, maar zegt eigenlijk niets meer dan dat er plotseling ontstane pijn in de lage rug aanwezig is. Het verteld niet wat de oorzaak van die klachten is, daarom wordt deze rugpijn geschaard onder de aspecifieke lage rugklachten. Er is geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van de lage rugpijn te vinden met beeldvormend onderzoek als röntgenfoto’s of scans. Beschadiging van de tussenwervelschijf is wel een grote verdachte in het ontstaan van acute lumbago.

Symptomen en verschijnselen van lumbago en spit

De symptomen bij acute lumbago lijken bij iedereen die hier last van heeft wel sterk op elkaar. Er is sprake van lage rugpijn met stijfheid die plotseling is ontstaan tijdens een ‘verkeerde’ beweging en uit kan stralen richting de billen en de bovenbenen. Lang in dezelfde houding staan of zitten en omdraaien in bed zijn pijnlijk. Wanneer men eenmaal rustig in beweging is gaat het vaak beter. Iemand kan ook scheef gaan staan, dit gebeurt om de pijnlijke plek te ontlasten. Ook het beloop van de aandoening is vaak hetzelfde.

Behandeling van lumbago en spit

De klachten zullen in de meeste gevallen verdwijnen binnen zes weken. Acute lumbago kan ook overgaan in chronische lumbago, dit is het geval wanneer klachten langer dan drie maanden aanhouden. Het beste advies is om actief te blijven. Om de klachten te verminderen of herhaling te voorkomen is het verstandig om onder leiding van een fysiotherapeut oefeningen te doen. Dit kunnen oefeningen zijn om de rug weer soepeler te maken en om de buik- en rugspieren te versterken. Ook zal aandacht besteed worden aan een juiste (werk)houding.