Artritis heup


(Reumatoïde) artritis van de heup

Een artritis is een ontsteking van een gewricht. Dit kan bijvoorbeeld een bacteriële ontsteking zijn of als gevolg van een trauma ontstaan. Het is echter ook mogelijk dat het een gevolg is van een systeemziekte als reumatoïde artritis. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zich tegen zichzelf keert en voor gewrichtsontstekingen zorgt. Wanneer een artritis chronisch is en/of vaak terugkeert zorgt deze uiteindelijk ook voor een snellere afbraak van het kraakbeen met als gevolg pijn en stijfheid van de heup.
Er zijn een aantal manieren waarop een artritis conservatief te behandelen is. Ten eerste is rust of aanpassing van activiteiten om pijn te voorkomen erg belangrijk. Daarnaast kan het innemen van medicatie op voorschrift van een arts de ontsteking verminderen. Soms wordt er ook een injectie met ontstekings- en pijn remmende medicatie gegeven.
Wanneer een conservatieve behandeling niet voldoende is en het gewricht ernstig beschadigt is door de artritis, kan een operatie overwogen worden.