AC-gewricht artritis


Artritis van het AC-gewricht wordt in de volksmond ook wel gewrichtsontsteking genoemd. Er zijn twee vormen van artritis die het meest voorkomen in het AC-gewricht van de schouder: osteoartritis en reumatoïde artritis. In dit artikel bespreken we beide vormen en gaan we dieper in op de behandeling.

De afkorting ‘AC’ in AC-gewricht staat voor acromioclaviculair. Dit betekent dat het gewricht zich tussen de bovenkant van het schouderblad (het acromion) en het sleutelbeen (de clavicula) bevindt. Meer informatie over de anatomie van dit gewricht vind je in het artikel over het AC-gewricht.

AC-gewricht artritis

Osteoartritis

Osteoartritis wil zeggen dat er een chronische ontsteking van het bot en kraakbeen in het AC-gewricht is. Het is een ontsteking die zorgt voor een gewrichtsafbraak waarbij het kraakbeen tussen de twee uiteinde van het sleutelbeen en het schouderdak (het acromion) wegslijt. Dit kan komen door een trauma in het verleden aan het gewricht, maar het kan ook ontstaan door het ‘normale’ gebruik van het gewricht.

Reumatoïde artritis

Deze artritis is een zogenoemde auto-immuun ziekte. Dit wil zeggen dat de afweercellen van het lichaam zich vergissen en de gezonde lichaamscellen aanvallen. Bij reumatoïde artritis gebeurt dit bij de gewrichtskapsels. Het kan op elke leeftijd voorkomen. Vaak is niet alleen het AC-gewricht aangetast maar ook andere gewrichten.

Symptomen van AC-gewricht artritis

Het voornaamste symptoom van artritis van het AC-gewricht is pijn aan de voorkant en bovenkant van de schouder. Deze pijn verergert door beweging van de schouder en wanneer er op het gewricht gedrukt wordt. Naast pijn is er ook sprake van een bewegingsbeperking. Het kan moeilijker worden om de arm op te tillen om bijvoorbeeld iets van een plank te pakken. Het kan zijn dat bij beweging van de schouder een klikkend of knappend geluid te horen is. Als de artritis langdurig aanhoudt kan uiteindelijk elke beweging van de schouder pijn gaan doen en kan de pijn ook ’s nachts aanwezig zijn.

Diagnose en onderzoek van AC-gewricht artritis

Een lichamelijk onderzoek is nodig om de diagnose AC-gewricht artritis te kunnen stellen. Eventueel röntgenonderzoek kan de diagnose bevestigen. Op een röntgenfoto van een schouder met artritis kan er een vernauwing te zien zijn van de gewrichtsruimte. Ook veranderingen in het bot en de vorming van osteofyten (overmatige groei van botweefsel) kunnen in beeld gebracht worden. Voor de diagnose gebruiken artsen ook nog wel eens injecties of lokale anesthesie (verdoving) in het gewricht. Wanneer na de injectie de pijn verdwijnt, is de diagnose bevestigd.

Behandeling van AC-gewricht artritis

Er zijn een aantal manieren waarop je AC-artritis conservatief kan behandelen. Ten eerste is rust of verandering van activiteiten om pijn te voorkomen erg belangrijk. Daarnaast kan het innemen van NSAIDS’s zoals aspirine of ibuprofen op recept van een arts de ontsteking verminderen.
Verder is het aan te raden om gedurende 20 a 30 minuten en 2 a 3 keer per dag ijs op de schouder te leggen om de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten.

Wanneer een conservatieve behandeling niet voldoende is kan een operatie overwogen worden. Er zijn dan 2 mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is het hele schoudergewricht vervangen door een prothese (totale schouder artroplastiek) of het vervangen van de kop van de bovenarm (hemiartroplastiek). Echter, de meest gebruikte methode om artritis van het AC gewricht te behandelen is de resectie-arthroplastiek. Bij een resectie-arthroplastiek wordt het versleten gewricht deels verwijderd, en wordt een gedeelte van het gewrichtskapsel er tussen geplaatst. Later wordt de rest van de ruimte opgevuld door littekenweefsel.

Meer aandoeningen van het AC-gewricht

Andere aandoeningen van het AC-gewricht zijn de AC-gewricht luxatie en AC-gewricht artrose.