Whiplash


Whiplash

Whiplash betekend letterlijk zweepslag en beschrijft de beweging die de nek maakt bij bijvoorbeeld een aanrijding met de auto of een ongeluk op het sportveld. Het hoofd wordt hierbij heftig heen en weer geslingerd.

Symptomen en verschijnselen van een whiplash

Een whiplash kan leiden tot letsel van de halswervels en tussenwervelschijven, de spieren en banden van de nek en het ruggenmerg en de hersenen. Vaak voorkomende klachten hierbij zijn nek- en hoofdpijn en een afname van de beweeglijkheid van de nek. Maar ook duizeligheid, vermoeidheid, concentratiestoornissen en vergeetachtigheid komen regelmatig voor. Opvallend is dat de klachten niet altijd onmiddellijk aanwezig zijn maar zich ontwikkelingen in twee dagen na het ongeluk. Gelukkig duren de klachten van een whiplash bij de meeste mensen niet al te lang, maar sommige mensen houden jaren of zelfs blijvend last.

Diagnose van een whiplash

Wanneer er sprake is van een ongeluk dan wordt er vaak een röntgenfoto en/of scan gemaakt om de aanwezigheid van bijvoorbeeld een breuk of hersenletsel uit te sluiten. De diagnose whiplash wordt dan gesteld op basis van het verhaal dat de patiënt verteld, het ontstaansmechanisme en het lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt ook gekeken naar eventuele neurologische problemen die kunnen duiden op letsel van de zenuwen of hersenen. Het lastige bij een whiplash is dat er vaak geen zichtbare schade van de nek te zien is, maar mensen wel veel klachten kunnen hebben.

Behandeling van een whiplash

Wanneer er geen schade is aan de nekwervels, zenuwbanen en/of hersenen dan is het belangrijk om de eerste tijd een beetje rustig aan te doen maar wel proberen het hoofd in beweging te houden. Dit zorgt ervoor dat de nek weer beter gaat bewegen en verkleind de kans dat de klachten chronisch worden. Als het wat beter gaat dan kunnen de activiteiten weer verder uitgebreid worden. Ook pijnstillers kunnen ingenomen worden om de pijn wat te verzachten zodat u wat beter kunt bewegen. Samen met een fysiotherapeut kunt u oefeningen doen om de klachten zo snel mogelijk te verminderen.