Jicht


Jicht van de grote teen

Bij jicht is sprake van een gewrichtsontsteking op basis van een opeenhoping van urinezuurkristallen doordat de stofwisseling niet goed werkt. Vaak wordt deze aandoening gezien in de grote teen en komt het meest bij mannen boven de 40 jaar voor.  Jicht valt onder de reumatische aandoeningen en een eerste plotselinge aanval gaat vaak over in een chronische vorm. Hierbij komen de aanvallen vaker terug en kunnen meerdere gewrichten aangedaan zijn. De oorzaak van jicht is een probleem met de stofwisseling, maar een aanval kan uitgelokt worden door overmatig eten en gebruik van alcohol.

Symptomen en verschijnselen bij jicht van de grote teen

Een jichtaanval komt vrij plotseling opzetten en zorgt ervoor dat de grote teen ontstoken raakt. Hierdoor wordt hij stijver, gezwollen, rood, warm en pijnlijk. Ook kunnen er jichtknobbels ontstaan.

Diagnose en behandeling van jicht van de grote teen

Om de diagnose jicht te stellen zal een arts een aantal vragen stellen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren aangevuld met bloedonderzoek.  Eventueel kan er een punctie gedaan worden om te onderzoeken of er urinezuurkristallen aanwezig zijn.

De behandeling bestaat uit het nemen van medicijnen tegen de ontsteking. Dit dient bij voorkeur te gebeuren voordat er onherstelbare schade aan het gewricht is ontstaan.