Rotator cuff scheur


Rotator cuff scheuren, scheuren in de rotatoren manchet

De rotator cuff bestaat uit een viertal spieren die zorgen dat de schouderkop in de kom blijft. Zij zorgen dus voor stabiliteit van het gewricht. Daarnaast zijn zij ook in staat de bovenarm te bewegen.

Symptomen en verschijnselen van rotator cuff scheuren

Een scheur in de pezen van de rotator cuff spieren kan ontstaan door een trauma zoals een val of een krachtige beweging. Na een val kan er een bloeduitstorting rond de schouder te zien zijn. Verder klaagt iemand over een blijvende pijn en krachtsvermindering van de getroffen spier. De klachten worden erger bij het heffen van de arm of het zijwaarts bewegen van de arm. Er kan sprake zijn van uitstraling naar de nek, bovenarm of de hand. Soms kunnen er ook tintelingen in de hand te voelen zijn. Vaak worden deze acute scheuren gezien na een luxatie van het schoudergewricht.

Diagnose van een rotator cuff scheur

Scheuren die al langer bestaan hebben meestal een sluipend begin van klachten. Oorzaken kunnen zijn; langdurige impingement, overbelasting of ouderdom. De diagnose slijmbeursontsteking of impingement wordt vaak snel gegeven omdat deze klachten daar sterk op lijken. Vaak ontstaan scheuren zonder trauma pas na de leeftijd van 60 jaar. In dat geval is vaak opvallend weinig pijn aanwezig
De diagnose wordt gesteld op basis van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek door een arts of fysiotherapeut. Een  echo, CT, of MRI kan de diagnose bevestigen.

Behandeling van een rotator cuff scheur

Bij kleine scheuren wordt niet geopereerd en zal er een conservatief behandelplan opgesteld worden. Een fysiotherapeut kan u dan begeleiden om uw schouder weer optimaal te laten functioneren.  Bij grotere scheuren wordt vaak een operatie gedaan waarbij de pees of spier wordt gehecht. De revalidatie duurt ongeveer 4 tot 6 maanden en bestaat uit het dragen van een sling in de eerste 6 weken en een behandeltraject bij een fysiotherapeut.