Gekneusde rib


Een rib kan, net als een ribbreuk, kneuzen door een inwerkende kracht op de borstkas. In dit geval is de rib zelf niet beschadigd, maar is het weefsel eromheen wel.

Symptomen en verschijnselen van een gekneusde rib 

Een gekneusde lijkt erg sterk op een gebroken rib. Ook hier is sprake van pijn ter hoogte van de aangedane plaats en is het niet mogelijk op de zij te liggen. Het bewegen van de romp is ook pijnlijk en met name diep ademhalen, lachen, hoesten of niezen is erg vervelend. De pijn is vaak zelfs erger bij een gekneusde rib dan bij een gebroken rib. Het is ook mogelijk dat er een bloeduitstorting te zien is.

Wanneer men een rib kneust is dit meestal de 5e t/m de 10e rib. Dit komt omdat de bovenste ribben wat beschermt worden door het schouderblad en het sleutelbeen. De onderste twee ribben geven wat meer mee doordat zij aan de voorkant niet aan het borstbeen bevestigd zijn.

Diagnose en behandeling van een gebroken rib

Als men niet zeker weet of een rib gebroken of gekneusd is dan kan en röntgenfoto uitsluitsel geven. Indien er geen breuken of ander letsel zichtbaar is dan wordt er vanuit gegaan dat het gaat om een gekneusde rib.

De behandeling is heel eenvoudig, er kan namelijk niet zoveel gedaan worden. Belangrijk is om het een aantal weken rustig aan te doen, maar wel goed door te blijven ademen om op die manier een longontsteking te voorkomen. Daarnaast kan pijnstilling ingenomen worden en kan de rib met tape ondersteund worden, dit ter verlichting van de pijn.