Tarsaal tunnel syndroom


Het tarsaal tunnel syndroom van de enkel

Bij het tarsaal tunnel syndroom is er pijn in de voet als gevolg van een beklemming van een zenuw. Bij de enkel en de hak loopt een band die samen met het onderliggende bot de tarsale tunnel vormt. Wanneer deze tarsale tunnel te nauw is geworden door bijvoorbeeld artrose kan de zenuw bekneld raken.

Symptomen en verschijnselen van het tarsaal tunnel syndroom van de enkel

Doordat de zenuw (nervus tibialis) te weinig ruimte heeft raakt deze geïrriteerd en ontstaan er zwellingen in de zenuw. De druk in de zenuw neemt daardoor nog meer toe en er ontstaat een ontsteking. Deze ontsteking kan de zenuw zelfs aantasten, dus behandeling is van groot belang. Druk op de zenuw zorgt voor pijn, tintelingen, een branderig gevoel en doofheid aan de binnenkant van de achtervoet en tenen. De n. tibialis loopt aan de binnenzijde tussen het scheenbeen en de achillespees en loopt door tot onder aan de voet.

tarsal_tunnel_syndrome

Diagnose en behandeling van het tarsaal tunnelsyndroom van de enkel

De diagnose wordt vaak na een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek gesteld. Een neuroloog kan de ernst van de aandoening bepalen door middel van een zenuwgeleidingsonderzoek (EMG). De behandeling is in eerste instantie conservatief met een pijnstiller en een ontstekingsremmer.  Verder zal de behandeling gericht zijn op het bestrijden van lokale vochtophopingen en standsafwijkingen van de voet en enkel. Vaak geeft immobilisatie middels een gips of nachtspalk voor het onderbeen en enkel verlichting. Wanneer deze maatregelen niet voldoende zijn valt een operatie te overwegen. Bij de operatie wordt de ingeklemde zenuw dan vrijgelegd.