Osgood-Schlatter


De ziekte van Osgood-Schlatter

De ziekte van Osgood-Schlatter is in principe een overbelastingsblessure die voornamelijk bij jonge sporters tussen de 8 en 15 jaar voorkomt. Bij jongens komen deze klachten vaker voor dan bij meisjes. De duur van deze klachten is meestal tussen de 6 maanden en 3 jaar.

Symptomen en verschijnselen van de ziekte van Osgood-Schlatter

De klachten ontstaan doordat de kniepees voortdurend trekt aan de aanhechting op het scheenbeen. Hier bevindt zich een groeischijf die zwakker is dan de pees. Bij deze aandoening is er in de eerste plaats pijn op het scheenbeen net onder het kniegewricht na het sporten. Wanneer de klachten erger worden is er ook pijn tijdens het sporten. Eigenlijk  alle bewegingen van de knie onder spanning doen pijn zoals; hurken, trappen, rennen, springen, traplopen etc. Ook zien we vaak een vergrote bult ontstaan als gevolg van de trekkrachten op het bot.

knee-osgood-schlatter-pain-patellar-ligament-tendinitis-patella-quadriceps-tendon-tuberositas-tibiae-front-skin-names

Diagnose en behandeling van de ziekte van Osgood-Schlatter

Een arts of een fysiotherapeut kan middels een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek de ziekte van Osgood-Schlatter vaststellen. Op een röntgenfoto is de zwelling van het bot meestal duidelijk zichtbaar.

De behandeling zal bestaan uit een vermindering van de sportbelasting of een aanpassing van het sportschema. Verder kunnen onder begeleiding van een fysiotherapeut, rekoefeningen van het bovenbeen voor verlichting zorgen. Bij heftige pijn kan eventueel een pijnstiller genomen worden. Hoewel de klachten lang kunnen aanhouden is het goed om te weten dat de klachten vrijwel altijd verdwijnen als het kind uitgegroeid is.