Morton’s neuroom


Een Morton’s neuroom is een verdikking van een gevoelszenuw die tussen de tenen ligt onder de bal van de voet. Meestal bevindt deze zich tussen de derde en de vierde teen gezien vanaf de grote teen. Deze zwelling van de zenuw is het gevolg van een verhoogde druk op de zenuw.

Symptomen en verschijnselen bij een Morton’s neuroom

De klachten die hierbij horen zijn pijn die uitstraalt naar de tenen en een prikkelend en/of doof gevoel onder de tenen. Wanneer mensen meer gewicht op de voorvoet zetten zoals bij lopen het geval is, of te smalle schoenen dragen dan verergeren de klachten.

Behandeling van een Morton’s neuroom

Om de klachten te verminderen zal in eerste instantie naar het schoeisel gekeken worden en eventueel een aanpassing van zool plaatsvinden. Dit met als doel de druk over de bal van de voet te verminderen en de zenuw wat meer ruimte te bieden. Ook de kleinere spieren die de dwarse voetboog in stand houden kunnen getraind worden.  In ernstiger gevallen kan er een injectie geplaatst worden met een pijnstiller en ontstekingsremmer. Mocht dat ook niet helpen dan kan de beschadigde zenuw operatief verwijdert worden, tegelijkertijd worden de bandjes tussen de tenen doorgesneden waardoor de druk tussen de tenen vermindert. Op die manier is de kans ook kleiner dat er zich een nieuw Morton’s neuroom vormt.