Roeierspols


Bij een roeierspols is er sprake van teveel wrijving van de pezen in de pols. De precieze locatie is op de kruising van de strekkers van de pols en de korte strekkers van de duim. Door teveel wrijving treedt er een irritatie op die kan leiding tot ontsteking van de peesschede.

Symptomen en verschijnselen van een roeierspols

De oorzaak van deze aandoening is meestal een overbelasting van de polsen. Dit kan komen door een verkeerde techniek bij het gebruiken van de pols, maar het kan ook voorkomen bij mensen die regelmatig hun polsen met kracht gebruiken zoals bij roeien het geval is. Bij een roeierspols is er pijn bij het bewegen van de pols of duim. In sommige gevallen kan er een krakend gevoel ervaren worden bij het bewegen van de pols of duim. Vaak is er een zwelling te zien aan de duimzijde.

Diagnose en behandeling van een roeierspols

Om een diagnose te stellen is een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek nodig. De diagnose wordt vaak bevestigd middels een echo.

Een spalk om de pols rust te geven kan de klachten verlichten. Verder zal de behandelingen bestaan uit oefeningen om de belastbaarheid te optimaliseren en de beweeglijkheid, stabiliteit en spierkracht rond het polsgewricht te verbeteren. Een huisarts kan eventueel een injectie met corticosteroïden geven.