Enkelbreuk


Enkelbreuk

Een enkelbreuk kan worden veroorzaakt door een trauma zoals een verkeersongeluk, sport of een directe stoot tegen het been. In de meeste gevallen komt het doordat het onderbeen draait terwijl de voet stevig op de grond staat. Iemand met een breuk van de enkel heeft direct heftige pijnen op de plek van de breuk, pijn bij aanraking, de enkel zwelt op, lopen op de enkel is niet meer mogelijk en er ontstaat een bloeduitstorting.

De diagnose wordt meestal door een arts op de eerste hulp gesteld. Met behulp van röntgenfoto’s is het mogelijk om de breuk te lokaliseren en de van ernst van de breuk te bepalen. Soms is er aanvullend onderzoek nodig zoals een CT scan of een MRI scan.

Er zijn 2 classificaties die veelvuldig gebruikt worden om enkelbreuken in te delen. Dit zijn de classificaties volgens Weber en Lauge-Hansen. De Weber classificatie is gebaseerd op de hoogte van de breuk in het kuitbeen ten opzichte van de bindweefselverbinding tussen scheenbeen en kuitbeen, ook wel syndesmose genoemd. De Lauge-Hanse verklaart het type breuk aan de hand van het ontstaansmechanisme.

De behandeling van een enkelbreuk hangt af van de ernst van de breuk en het type breuk. Bij een niet-verplaatste breuk zitten alle botstukken nog op zijn plek en is het vastzetten van de enkel met behulp van een spalk of gips voldoende. De pijn wordt bestreden met pijnstillers. Wanneer door de breuk de botstukken zijn verschoven moet de enkel ‘gezet’ worden. Bij een enkel wordt dit vaak operatief gedaan. Ze kunnen dan bij elkaar worden gehouden middels inwendige fixatie. Dat wil zeggen dat de botstukken op hun plek worden gehouden door platen, pennen en schroeven. Uitwendige fixatie is ook mogelijk waarbij er pennen door de huid het bot in gaan om de botstukken bij elkaar te houden. Deze pennen worden dan aan de buitenkant vastgezet met een metalen frame.
Na de operatie of immobilisatie met behulp van gips wordt er aangeraden om een revalidatie te volgen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Afhankelijk van de breuk en de behandeling hiervan (operatie of conservatief) zal een fysiotherapeut een persoonlijk behandelplan opstellen. Over het algemeen zal een behandeling bestaan uit: mobiliseren van de enkel, herstellen van de enkelstabiliteit en het versterken van de spieren rondom het enkelgewricht.