Tietze en costochondritis


Het syndroom van Tietze en costochondritis van de ribkraakbeenverbindingen

Het syndroom van Tietze en costochondritis lijken sterk op elkaar. Bij beide aandoeningen is er namelijk sprake van een ontsteking van het kraakbeen van de ribben. Maar er zijn toch enkele verschillen. 

Symptomen en verschijnselen van het syndroom van Tietze en costochondritis

Het syndroom van Tietze is een aandoening waarbij de plaats waar de ribben vastzitten aan het borstbeen geïrriteerd zijn. Hierbij zijn één of enkele ribben betrokken en hierbij kan het borstbeen  ook gezwollen zijn en plaatselijke roodheid optreden.

In het geval van costochondritis kan het ribkraakbeen van elke rib aangedaan zijn, zowel aan de voor als achterkant van de borstkas. Vaak zijn meerdere kraakbeenverbindingen betrokken waarbij er geen zwelling van het borstbeen aanwezig is. Hier kan wel pijn aan de bovenrug ontstaan.

De plekken waar het kraakbeen ontstoken is zijn pijnlijk en bewegingen van de ribben zijn ook vervelend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ademen, hoesten, lachen of andere alledaagse bewegingen.  Op die manier kunnen ze het dagelijks leven behoorlijk belemmeren. De pijn is meestal gelokaliseerd aan één kant van de borstkas.

Beide aandoeningen vallen onder de reumatische aandoeningen waarvan de oorzaak nog onbekend is. Er zijn echter wel enkele factoren die de kans op het krijgen ervan vergroten. Denk hierbij aan zwangerschap, fysieke inspanning, stress, slechte houding en luchtweginfecties. De aandoeningen komen zowel bij mannen als vrouwen in alle leeftijdscategorieën voor.

Behandeling en diagnose van het syndroom van Tietze en costochondritis

Het kan lastig zijn om de diagnose te stellen. De arts of fysiotherapeut zal vooral afgaan op het verhaal dat door de patient verteld wordt en het lichamelijk onderzoek. Aanvullende onderzoeken zijn er met name op gericht om andere aandoeningen uit te sluiten

Er is niet zo veel te doen aan het syndroom van Tietze en costochondritis. Gelukkig gaat de aandoening meestal vanzelf over. Er bestaat een kans dat de klachten af en toe terugkeren of dat de klachten chronisch worden. Behandeling bestaat met name uit het innemen van ontstekingsremmende medicatie. Wanneer de klachten gepaard gaan met een slechte houding of ademhalingstechniek kan een fysiotherapeut hierbij helpen.