Elleboog artritis


Lokale artritis van de elleboog

Een lokale artritis van de elleboog wil zeggen dat er sprake is van een ontsteking in het elleboog gewricht. Bij een ontsteking in het elleboog gewricht wordt het slijmvlieslaagje in het gewricht dikker waardoor deze extra gewrichtsvocht produceert.

Symptomen van elleboog artritis

Door het overvloedige gewrichtsvocht kan de elleboog opzwellen. Het gewricht is dan erg pijnlijk. Naast pijn kan kan de elleboog stijf, rood en warm zijn. Bewegingen van het ellebooggewricht verergeren de klachten. In sommige gevallen kan het voorkomen dat iemand ook koorts krijgt, er kan dan sprake zijn van een bacteriële ontsteking.

Mensen die een elleboog artritis hebben proberen deze zoveel mogelijk stil te houden of hun houding aan te passen. Vaak is strekking van de elleboog gevoelig waardoor de elleboog licht gebogen wordt gehouden. Deze stand wordt ‘de stand van Bonnet’ genoemd. Van belang is dat de gewrichtsontsteking zo snel mogelijk behandeld wordt omdat er anders beschadigingen kunnen ontstaan aan het kraakbeen en zelfs van het bot.

Oorzaken van elleboog artritis

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van elleboog artritis. Zo kan het komen door een infectie, overbelasting, trauma (ongeluk/val) of zelfs door een operatie. Het kan ook een symptoom zijn van een reumatische ziekte, waardoor meerdere gewrichten aantast worden.

Diagnose van elleboog artritis

Elleboog artritis is te herkennen met een lichamelijk onderzoek dat gericht is op het vaststellen van een lokale temperatuurverhoging, zwelling en pijn bij bewegen.

Behandeling van elleboog artritis

Elleboog artritis die zich nog in de beginfase bevindt, kan worden verholpen met ontstekingsremmende pijnstillers. Verder is bij een acute elleboog artritis een aantal dagen rust aan te raden waarna de activiteiten weer opgebouwd kunnen worden. Het is dan meestal wel van belang om te kijken of de werkzaamheden aangepast kunnen worden.

De fysiotherapeut kan een groot aandeel hebben in het bevorderen van het herstel middels bewegingsadviezen en conservatieve behandeling waarbij de belasting weer rustig aan opgebouwd wordt als de ontstekingsverschijnselen verdwijnen.

Wanneer er sprake is van een flinke infectie kan in sommige gevallen een injectie corticosteroïden helpen om de ontsteking te onderdrukken. Ook is het mogelijk dat met een kijkoperatie beschadigingen in het gewricht opgespoord en gerepareerd worden. Soms wordt er dan ook meteen overtollig vocht uit het gewricht verwijderd.