Tenniselleboog


Tenniselleboog (epicondylitis lateralis)

Een tenniselleboog of epicondylitis lateralis is een blessure aan de buitenzijde van de elleboog die meestal ontstaat door een overbelasting van de pezen en spieren die de vingers en de pols laten strekken. Overbelasting zorgt voor een langdurige rek op het botvlies en pezen. Als gevolg hiervan ontstaat er een ontsteking of irritatie van de desbetreffende pezen. De golferselleboog is een soortgelijke aandoening aan de binnenkant van de elleboog.

Symptomen en verschijnselen bij een tenniselleboog

De kenmerken van een tenniselleboog zijn pijn aan de buitenkant van de elleboog die verergert wanneer de hand en pols gestrekt worden. Door zijn misleidende naam denkt men vaak dat een tenniselleboog enkel en alleen bij tennissers voorkomt. Deze klachten kunnen echter bij iedereen voorkomen die te maken heeft met een (langdurige) overbelasting van de strekkers van de pols, vingers en elleboog, zoals klussen, schuren, schilderen, huishoudelijk werk, computeren, etc.

Behandeling van een tenniselleboog

Een tenniselleboog kan uit zichzelf over gaan met gedoseerde rust, maar dit kan vaak lang duren en tot wel 2 jaar in beslag nemen. Een fysiotherapeut kan mogelijk het herstelproces versnellen door middel van het ontspannen van de overbelaste spieren en het verbeteren van de doorbloeding, specifieke oefeningen, tips over het gebruik van de arm etc. Daarnaast is het van belang om de oorzaak van de tenniselleboog aan te pakken. Zo dient een verkeerde houding aangepakt te worden en moeten belastende activiteiten tijdelijk gestaakt of vermindert worden.