Instabiliteit SI


Instabiliteit van het sacro-iliacaal gewricht

Instabiliteit kan ontstaan doordat het zelfsluitingsmechanisme van de SI-gewrichten niet voldoende werkt. Dit kan klachten geven die onder de noemer bekkeninstabiliteit vallen. Vaak ontstaat deze aandoening tijdens en/of na de zwangerschap, maar kan ook andere oorzaken hebben zoals een bindweefselaandoening of als gevolg van een trauma.

Ontstaanswijze van instabiliteit van het SI-gewricht

Bij instabiliteit van het SI-gewricht is sprake van een verminderde vorm- en krachtsluiting van de SI-gewrichten. Wanneer dit het geval is, moeten de omringende weefsels de krachten opvangen en lopen ze het risico overbelast te raken. Als gevolg van deze overbelasting op de omringende weefsels kan er weefselbeschadiging ontstaan en dat geeft pijn. Een verlies van vormsluiting kan ontstaan door een verhoogde beweeglijkheid van de SI-gewrichten die onder invloed staan van hormonen of wanneer er een bekkentrauma is geweest. De groeven van het SI-gewricht sluiten dan minder goed op elkaar aan. Door deze verandering kunnen ook de spieren te kort schieten en hun functie als stabilisator niet meer goed uitoefenen.

Symptomen en verschijnselen bij instabiliteit van het SI-gewricht

De symptomen van SI-instabiliteit lopen uiteen van pijn in de onderrug, vermoeidheid, pijn bij het schaambeen, tintelingen in het been, uitstraling naar bil en kuit, startpijn bij het in beweging komen, tot niet kunnen lopen.

Diagnose en behandeling van instabiliteit van het SI-gewricht

De diagnose wordt vaak gesteld door een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut op grond van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. De stabiliteit, de stand van het bekken en de beweeglijkheid van de SI-gewrichten worden dan beoordeeld.

De behandeling zal bestaan uit geven van voorlichting, advies en oefentherapie.
Het is vaak nodig om te gespannen spieren te doen ontspannen en het sluitingsmechanisme van het SI-gewricht te verbeteren. Dit kan door het oefenen van de stabiliserende spieren onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut.