Bakerse cyste


Bakerse cyste van de knie

Het kniegewricht bevat gewrichtsvloeistof zodat het makkelijk en soepel kan bewegen. Het kan voorkomen dat het kniegewricht teveel vocht aanmaakt, waardoor het gewrichtskapsel op een zwakke plek gaat uitpuilen. Deze zwakke plek bevindt zich meestal in de knieholte. Er ontstaat dan een zwelling die een Bakerse cyste genoemd wordt. De oorzaak van het produceren van teveel vocht vind meestal zijn oorsprong in een overbelasting of een trauma van de knie. Dit kan bijvoorbeeld een scheuring van een knieband, kneuzing, artrose of reuma zijn.

Symptomen en verschijnselen van een Bakerse cyste

Men ervaart dan een zwelling in de knieholte waarvan de grootte van dag tot dag kan verschillen. Deze cyste doet meestal geen pijn maar sommige mensen zullen een kloppend gevoel in de knieholte ervaren. Vaak wordt het gevoel van een Bakerse cyste aangegeven als het idee hebben dat er een bal in de knieholte zit. Behandeling van een Bakerse cyste is meestal niet nodig. De cyste is vaak het gevolg van een probleem is de knie. Wanneer het onderliggende probleem opgelost kan worden, verdwijnt de zwelling vaak vanzelf.

Diagnose en behandeling van een Bakerse cyste

Een Bakerse cyste kan door middel van een anamnese en een lichamelijk onderzoek vastgesteld worden. Echografie kan de diagnose bevestigen. Wanneer een Bakerse cyste irritatie geeft kan deze leeggezogen worden met een naald waarbij tegelijkertijd een ontstekingsremmend middel wordt ingespoten. Het komt echter vaak voor dat de cyste terugkeert.