Golferselleboog


Golferselleboog (epicondylitis medialis)

Een golferselleboog of epicondyilitis medialis lijkt op een tenniselleboog, maar zit aan de binnenkant van de elleboog. Dit is een ontsteking of irritatie van de aanhechtingsplaats van diverse pezen die de pols en vingers buigen.

Symptomen en verschijnselen van een golferselleboog

Vaak wordt er op deze plek ook pijn gevoelt die erger wordt wanneer de pols en vingers buigen of wanneer bijvoorbeeld onderhands iets getild wordt. Dit kan soms samengaan met een tintelend gevoel ter hoogte van de pink en de ringvinger, omdat aan de binnenkant van de elleboog ook een zenuw loopt die wat geïrriteerd kan raken. Het is daarom belangrijk om eerst uit te sluiten dat een beknelling of irritatie van de zenuw ter hoogte van de elleboog niet de oorzaak van de klachten is.

Net zoals een tenniselleboog niet altijd komt door teveel tennissen, ontstaat een golferselleboog niet door teveel golfen. De buigspieren zijn overbelast door overmatig of verkeerd gebruik. Dit heeft een overbelasting van het botvlies en pezen aan de binnenkant van de elleboog tot gevolg.

Behandeling van een golferselleboog

Ook de klachten van een golferselleboog gaan meestal vanzelf over, maar kunnen zeker een paar maanden tijd in beslag nemen. Ook hierbij kan de fysiotherapeut weer uitkomst bieden waarbij de behandeling sterk lijkt op die van de tenniselleboog en zal bestaan uit het verbeteren van de doorbloeding en de ontspanning van de spieren. Ook zullen er specifieke oefeningen gedaan worden en zullen oorzakelijke factoren zoveel mogelijk aangepakt moeten worden.