Skiduim


Skiduim, ligamentair letsel van de duim

Een skiduim is een blessure aan een gewrichtsband van de duim. Het gaat om het gewricht aan de basis van de duim, vaak is deze uit de kom geweest waardoor de band beschadigd is geraakt. De aandoening ontleent zijn naam aan een val tijdens skiën waarbij men achter de skistok blijft haken.

Ontstaanswijze van een skiduim

Een skiduim komt niet alleen voor bij skiërs, maar  kan ook ontstaan door een inwerkende kracht op de gestrekte duim. Er kan een onderscheid gemaakt worden in acute- en chronische letsels. Er kan plotseling een grote kracht op de duim inwerken waardoor een band beschadigd. De band kan ook beschadigen doordat hij frequent gerekt wordt en uiteindelijk schade en instabiliteit van het gewricht veroorzaakt.

Diagnose van een skiduim

Wanneer het een acute skiduim betreft is er vaak een trauma geweest en is de duim pijnlijk en gezwollen en er is krachtsverlies van de duim aanwezig. De stabiliteit van het gewricht zal getest worden door een arts. Er zal ook een röntgenfoto gemaakt moeten worden om een breuk uit te sluiten.

Behandeling van een skiduim

Wanneer er geen grote schade is kan volstaan worden met pijnstilling en immobilisatie van het gewricht door middel van een spalk of gips. Wanneer er grote instabiliteit of een breuk aanwezig is zal er wel operatief ingegrepen worden om de band en/of breuk opnieuw vast te maken. Ook na de operatie wordt er een spalk aangemeten. Het is wel belangrijk om snel weer te beginnen de duim te bewegen om stijfheid te voorkomen. Om blijvende instabiliteit van de duim te voorkomen dient zo snel mogelijk de juiste behandeling ingezet te worden.