TFCC


Letsel van het triangulaire fibrocartilagineuze complex (TFCC)

Tussen de ellepijp en de handwortelbeentjes bevindt zich het triangulaire fibrocartilagineuze complex (TFCC). Dit is een netwerk van kapsel en banden met daar tussenin een schijf van kraakbeen.

Symptomen en verschijnselen van het TFCC

Bij een val, een verkeerde draaibeweging of door veroudering kan er een scheur in het TFCC ontstaan. Deze scheur geeft klachten als; pijn en zwelling aan de pinkzijde van de pols en onderarm die toeneemt bij draaibewegingen en kracht zetten. Een verminderde kracht bij draaibewegingen en er is een gevoel van instabiliteit. Wanneer deze klachten lang bestaan zullen op den duur het spaakbeen en de ellepijp niet goed meer om elkaar heen kunnen draaien. Hierdoor bestaat de kans dat er (vroegtijdige) artrose op zal treden.

Diagnose en behandeling van letsel van het TFCC

Een arts of fysiotherapeut zal op basis van het vraaggesprek een aantal testen uitvoeren. Wanneer er een verdenking op een TFCC scheur bestaat, wordt er vaak aanvullend onderzoek verricht. Eerst wordt een röntgenfoto gemaakt en daaropvolgend een MRI. In sommige gevallen zal er een kijkoperatie verricht worden.

De behandeling kan zowel conservatief als operatief. Bij een stabiele pols zal gekozen worden voor een spalktherapie van 4 tot 6 weken in combinatie met therapie en ontstekingsremmers. Bij een instabiele pols en een kleine scheur kan middels een kijkoperatie het TFCC schoongemaakt worden. Bij een grote scheur is het nodig om het TFCC weer terug op zijn plek te hechten. Het herstel van een letsel van het TFCC is langdurig en intensief. Vaak wordt therapie onder leiding van een (hand)fysiotherapeut aangeraden om het gewricht weer zo normaal mogelijk te laten functioneren.