Ganglion


Een ganglion is een goedaardige zwelling in de hand of  pols. Het betreft een holte met vocht dat afkomstig is van de naburig gelegen gewrichten of peesschede, ook wel cyste genoemd. 

Symptomen en verschijnselen van een ganglion

Het  ganglion kan dusdanig klein zijn dat deze niet te voelen of te zien is. Kenmerkend is echter wel dat hij plotseling van grootte kan wisselen. Meestal bevindt deze cyste zich aan de bovenkant van de pols. Deze aandoening is vaak te zien bij mensen die veel met hun polsen werken zoals; masseurs of turners. Of bij mensen die eens op hun pols gevallen zijn.

Vaak geeft een ganglion geen klachten en hoeft dan ook niet behandeld worden. Wanneer er wel klachten aanwezig zijn zal de patiënt precies kunnen aanwijzen waar de pijn en ook de ganglion zit. Bij het bewegen van de pols kan het ganglion nog wel eens zichtbaar worden. Deze beweging is ook vaak pijnlijk en beperkt.

Diagnose en behandeling van een ganglion

De diagnose kan door een arts of een fysiotherapeut gesteld worden op basis van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek waarbij het ganglion bekeken wordt. Eventueel wordt aanvullend onderzoek zoals röntgenonderzoek of MRI gedaan om andere (bijkomende) aandoeningen uit te sluiten.

Wanneer een ganglion geen klachten oplevert, dan wordt volstaan met het geruststellen van de patiënt. Een ganglion dat wel klachten geeft kan door een arts leeggezogen worden waarna een corticosteroïd ingespoten wordt. Vaak zien we dan wel dat na verloop van tijd het ganglion weer terugkomt. Wanneer een ganglion regelmatig terugkomt en klachten blijft geven zal een operatie een uitkomst kunnen bieden. De verbinding met het gewrichtskapsel wordt dan verwijderd.