Bursitis olecrani


De bursitis olecrani, slijmbeursontsteking van de elleboog

Aan de achterkant van de elleboog ligt een belangrijke slijmbeurs, de bursa olecrani. Wanneer deze slijmbeurs ontstoken raakt spreken we van een bursitis olecrani.

Symptomen en verschijnselen van een bursitis olecrani

Deze aandoening komt vaak voor bij mensen die veel op de ellebogen steunen waardoor er druk op de slijmbeurs ontstaat. Verder kan het komen door een overbelasting van het ellebooggewricht of door een val op de elleboog. In het laatste geval is röntgendiagnostisch onderzoek belangrijk om breuken uit te sluiten. Een andere oorzaak van een bursitis olecrani kan een bacteriële infectie zijn. Er zal dan meer roodverkleuring zijn en heeft de patiënt ook vaak koorts.

bursitis-olecrani(1)

Diagnose van een bursitis olecrani

Bij deze slijmbeursontsteking ontstaat er een pijnlijke verdikking op de punt van de elleboog en wordt bewegen beperkt. Een slijmbeursontsteking kan door middel van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek gediagnosticeerd worden. Met name druk op de slijmbeurs is dan erg pijnlijk en de huid kan warm aanvoelen en rood gekleurd zijn.

Behandeling van een bursitis olecrani

De bursitis olecrani herstelt meestal met rust en gedoseerde bewegingen. Ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen of er kan een injectie met corticosteroïden gegeven worden. In hele ernstige gevallen kan de operatief verwijderd worden. Een fysiotherapeut kan helpen door te adviseren over de belasting/belastbaarheid van de elleboog.