Luxatie knieschijf


Luxatie van de knieschijf, knieschijf uit de kom

Een luxatie van de knieschijf is een ontwrichting van de knieschijf. Wanneer de knieschijf uit de kom schiet is dit bijna altijd naar de buitenkant van de knie. In de meeste gevallen schiet de knieschijf weer meteen terug maar soms is hier hulp bij nodig.

Oorzaak van een luxatie van de knieschijf

Wanneer de knieschijf uit de kom schiet kan er kraakbeenschade en letsel aan de bindweefselstructuur (retinaculum) die de knieschijf op zijn plek moet houden ontstaan. Wanneer dit niet goed behandeld wordt kunnen er terugkerende instabiliteitsklachten ontstaan. De kans dat de knieschijf in de toekomst nog eens uit de kom zal schieten is dan groot.

knee-articulatio-genus-retinaculum-patellae-laterale-mediale-joint-capsule-skin-names

Diagnose en behandeling van een luxatie van de knieschijf

De diagnose wordt vaak gesteld door een arts, meestal op de eerste hulp van het ziekenhuis. Vaak wordt er een röntgenfoto gemaakt om de diagnose te bevestigen en eventueel ander letsel uit te sluiten. Wanneer de knieschijf nog niet terug op zijn plek geschoten is dan zal de knieschijf zo snel mogelijk teruggebracht worden in zijn normale positie. De behandeling na repositie van de knieschijf is 6 weken immobilisatie met een gipskoker of een brace. Daarna wordt er fysiotherapie aangeraden om de spieren rondom de knieschijf weer sterk te krijgen en de stabiliteit te herwinnen.