Osteoporose


Osteoporose, botontkalking

Jaarlijks breken zo’n 850.000 botten als gevolg van osteoporose. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd en is een aandoening waarbij de kwaliteit van de botten afneemt. De botten verliezen kostbaar bouwmateriaal als kalk en andere mineralen waardoor de dichtheid verminderd en de structuur van het bot achteruitgaat. De botten worden broos en de kans op een breuk wordt groter. Het probleem is dat osteoporose vaak pas wordt opgemerkt als er inderdaad een botbreuk ontstaat, voor dat moment zijn er meestal geen klachten. Het is dus een aandoening die al langer aanwezig is voordat hij problemen oplevert.

Oorzaak van osteoporose

Vanaf 35 jaar gaat de kwaliteit van de botten al achteruit, na de overgang bij vrouwen neemt de afname van de botkwaliteit sterker af. Dit komt omdat de vrouwen minder van het hormoon oestrogeen aanmaken. Zij hebben hierdoor een grotere kans op osteoporose. Ook roken, slechte voeding, te weinig beweging en te weinig zonlicht vergroten de kans op deze aandoening.

Symptomen en verschijnselen van osteoporose

Wanneer iemand osteoporose heeft dan is de kans dat een bot breekt groter. Deze breuken worden met name gezien in de ruggenwervels, polsen en heupen. De ruggenwervels kunnen inzakken doordat ze verzwakt zijn en bezwijken onder de druk. Dit is een van de redenen waarom oudere mensen kleiner maar ook krommer worden. Het kan zijn dat dit pijnloos is, maar er zijn ook mensen die hier wel rugpijn aan overhouden. Wanneer de rug erg krom wordt dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de inwendige organen. De longen hebben te weinig ruimte om te bewegen en organen kunnen wat naar beneden in de buik zakken. Daarnaast kan het evenwicht slechter worden doordat de houding en daarmee het lichaamszwaartepunt verandert. De kans op vallen met botbreuken als gevolg wordt hierdoor weer groter.

Diagnose van osteoporose

Zoals gezegd wordt de diagnose osteoporose meestal pas gesteld na een botbreuk. Op de röntgenfoto die gemaakt wordt kan de arts zien of dit komt door osteoporose. Wanneer iemand osteoporose heeft of het vermoeden hierop bestaat, dan kan ook een botdichtheidsmeting gedaan worden. De score wordt dan vergeleken met de score van andere mensen van uw leeftijd en met die van mensen van 35 jaar oud. Deze onderzoeken kunnen gebruikt worden om de diagnose te stellen, maar ook de progressie van de aandoening kan hiermee in de gaten worden gehouden.

Behandeling van osteoporose

De behandeling van osteoporose moet ten eerste in dienst staan van het voorkomen ervan. Als er al osteoporose ontstaan is dan is het belangrijk om de achteruitgang van de botkwaliteit zoveel als mogelijk af te remmen. Dit kan door er een gezonde leefstijl op na te houden. Dit houdt in dat er voldoende, liefst dagelijkse lichaamsbeweging nodig is waarbij het lichaam belast wordt door het eigen gewicht. Dit kan door activiteiten zoals wandelen, dansen, tuinieren, tennissen enzovoort. Gezonde voeding met voldoende calcium en vitamine D. Stoppen met roken en voldoende zonlicht zijn ook belangrijk.

Wanneer osteoporose al aanwezig is kan tevens behandeling met medicatie nodig zijn om verdere achteruitgang tegen te gaan en eventuele pijn te verminderen. Daarnaast kan het verstandig zijn om onder leiding van een fysiotherapeut oefeningen te doen om de kracht, conditie en het evenwicht te verbeteren. Op deze manier verkleind u de valkans en het risico op een botbreuk.