Bursitis subacromialis


Bursitis subacromialis, slijmbeursontsteking van de schouder 

In het geval van een bursitis subacromialis is de slijmbeurs die zich onder het schouderdak, ook wel acromion genoemd, bevindt ontstoken.  Dit kan ontstaan door overbelasting of een directe klap of val op de schouder. Deze aandoening komt regelmatig voor met een blessure aan een pees die ook op deze plek aanwezig is.  

Symptomen en verschijnselen van een bursitis subacromialis

Bij deze aandoening zal de pijn voorop staan, deze kan zeer hevig zijn en toenemen wanneer de schouder bewogen wordt of wanneer men op de zij wil liggen. Met name het bewegingen van de arm boven de 90 graden zijn pijnlijk. Er is sprake van een ‘painful arc’, waarbij de pijn weer verdwijnt wanneer men over een bepaalt punt heen is. Vaak is er sprake van pijn in de schouder en bovenarm die uit kan stralen richting de onderarm. Een bursitis subacromialis kan zeer plotseling ontstaan door een direct trauma of geleidelijk aan steeds meer klachten geven.

shoulder-bursa-subacromialis-subcutenea-subdeltoidea-subscapularis-vagina-synovialis-intertubercularis-front-skin-names

Diagnose van een bursitis subacromialis

Veel mensen met schouderklachten komen eerst bij de huisarts of fysiotherapeut terecht. Deze zal na een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek kunnen zeggen of het om een bursitis subacromialis gaat. Eventueel kan een echo gemaakt worden om het vermoeden te bevestigen en eventuele andere oorzaken uit te sluiten, zeker in het geval van klachten na een trauma.

Behandeling van een bursitis subacromialis

De behandeling kan bestaan uit het geven van ontstekingsremmende medicatie of een injectie van de slijmbeurs met een ontstekingsremmer. Fysiotherapie kan daarnaast zinvol zijn om de pijn te verminderen en de functie van de schouder weer te herstellen. Hierbij zal gekeken worden naar de manier waarop de schouder beweegt en zullen technieken ingezet worden om het bewegen te verbeteren. Ook de spieren rondom de schouder zullen geoefend worden. In het geval van een geleidelijk ontstane bursitis subacromialis zal ook aandacht besteed worden aan factoren die de klachten veroorzaken of in stand houden om op die manier een terugkeer van de klachten te voorkomen.