Klompvoet


Een klompvoet is een aandoening die meteen na de geboorte zichtbaar is en komt bij ongeveer 1 op de 800 baby’s voor. Een klompvoet wordt vaker gezien bij jongens dan bij meisjes en kan aan één of beide voetjes tegelijk voorkomen.  

Symptomen en verschijnselen van een klompvoet

In het Engels wordt deze aandoening clubfoot, naar de vorm van een golfclub, genoemd. Omdat de aandoening niet op een klomp lijkt is dit eigenlijk een betere naam. Bij een klompvoet zijn alle normale onderdelen aanwezig, maar staat de voet op een vreemde manier naar binnen gekanteld. Ook de spieren en de pezen in het onderbeen die naar de voet lopen zijn anders aangelegd. Hierdoor is het onmogelijk om goed te kunnen lopen.

Behandeling van een klompvoet

Zoals geen mens hetzelfde is is ook elke klompvoet verschillend. De ernst van de klompvoet kan erg verschillen waardoor de een makkelijker te behandelen is dan de andere.  Het is belangrijk direct te starten met de behandeling om op die manier een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Tegenwoordig wordt meestal gestart met de zogenaamde Ponseti-methode. Deze behandeling kan direct na de geboorte gestart worden en eventueel in een later stadium altijd nog operatief ingegrepen worden. Hierbij wordt het klompvoetje ingegipst in een goede stand. Dit gebeurt voor ongeveer zes weken. Daarna wordt de achillespees doorgesneden, wat erger klinkt dan het lijkt op deze jonge leeftijd. Hierna wordt het been met de voet weer voor een aantal weken ingegipst. In deze periode groeit de achillespees weer vast, maar dan op de goede manier. De tijd van ingipsen is dan voorbij, maar er moet wel voor de eerste vier levensjaren een spalk gedragen worden. Eerst continu en na 3 maanden alleen tijdens de slaap.

Mocht het toch op een operatie aankomen dan bestaat deze uit het losmaken en eventueel verlengen van banden en pezen om op die manier de stand van het voetje te verbeteren. Na deze operatie volgt er weer een gips en spalkperiode die vergelijkbaar is met de Ponseti-methode. Het dragen van een corrigerend schoentje kan daarna nog nodig zijn.