Jumpers knee


Jumpers knee, springers knie

De jumpers knee is een vervelende blessure van de pees tussen de knieschijf en het scheenbeen. Deze klachten komen vaak voor bij sporters waarbij veel wordt gesprongen en/of hardgelopen.

Ontstaanswijze van een jumpers knee

Een aantal aspecten lijken een rol te spelen in het ontstaan van deze klachten. Zo kan er sprake zijn van een verstoorde balans van het spier-peescomplex van het bovenbeen, maar ook overbelasting en aanleg kunnen van invloed zijn. Bij een verstoorde spier-peesbalans worden de sprong- en landingsbewegingen niet goed gecoördineerd en kan er een overbelasting ontstaan. De jumpers knee is als het ware een peesontsteking waarbij het herstel maar moeizaam wil lukken waardoor de pees erg verzwakt.

Symptomen en verschijnselen van een jumpers knee

De klachten uitten zich aan de onderzijde van de knieschijf en kunnen onder andere geprovoceerd worden tijdens springen, landen en rennen. In het beginstadium verdwijnen de klachten bij de warming-up en ondervindt men pijn na het sporten en in de ochtend. In een later stadium kan de pijn constant aanwezig zijn tijdens het sporten en kan er zelfs pijn zijn tijdens de dagelijkse activiteiten en in rust.

knee-jumpers-knee-jumper-pain-patellar-ligament-tendinitis-patella-quadriceps-tendon-tuberositas-tibiae-front-skin-names

Diagnose en behandeling van een jumpers knee

De diagnose kan gesteld worden door een fysiotherapeut middels een anamnese en een lichamelijk onderzoek. Echografie kan de diagnose bevestigen.
Het herstel van een jumpers knee kan lang duren doordat de doorbloeding minder goed is dan in een spier. De behandeling zal bestaan uit relatieve rust en specifieke oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut. De pees zal sterker gemaakt worden door middel van spierversterkende oefeningen. Een andere manier om deze klacht te behandelen is shockwave. Hierbij worden er schokgolven toegediend waardoor de doorbloeding in de pees gestimuleerd kan worden.