Scheuermann


Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann kenmerkt zich door een vergrote bolling van de borstwervelkolom. Normaal gesproken zijn er al krommingen aanwezig in de wervelkolom wanneer deze van de zijkant bekeken wordt. Ter hoogte van de borstwervelkolom is de rug al een beetje hol, dit heet een kyphose. Door de grotere bolling is de overgang naar de onderrug en de nek groter, deze laten daardoor juist een diepere holling, ook wel lordose, zien. De ziekte van Scheuermann is eigenlijk geen echte ziekte maar een groeistoornis van de wervelkolom.

Ontstaanswijze van de ziekte van Scheuermann

Bij jongeren is het een veelvoorkomende aandoening van de rug. Scheuermann treft meestal jongens in de leeftijd van 11 tot 16 jaar. Waarschijnlijk is Scheuermann erfelijk en is de groeistoornis al vanaf de geboorte aanwezig. Als gevolg van deze groeistoornis groeit de voorkant van het wervellichaam minder snel dan de achterkant. De voorkant is dus platter dan de achterkant, hierdoor wordt de bolling vergroot. Meestal gaat het om de 6e t/m de 12e borstwervels. Omdat niemand voorovergebogen wil lopen vinden aanpassingen in de nek en lage rug plaats.

scheuermann

Symptomen & verschijnselen van de ziekte van Scheuermann

In het begin zijn er vaak nog weinig klachten, maar naar mate de groeistoornis vordert kunnen problemen ontstaan. Vaak is er dan naast de kromming van de bovenrug ook pijn, stijfheid en vermoeidheid aanwezig. De aanwezigheid van de ziekte van Scheuermann geeft een grotere kans op een andere afwijking van de wervelkolom, de scoliose. Hierdoor ontstaan er ook bochten in zijwaartse richting. Wanneer het kind is uitgegroeid dan blijft de rug in de kenmerkende kromme stand staan.

scheuermann-vertebrae

Diagnose van de ziekte van Scheuermann

De ouders zijn vaak de eerste die de aandoening ontdekken, zij zien dat hun kind een bollere rug heeft. Vaak trekken zij dan aan de bel bij een arts. Deze kan een röntgenfoto laten maken waarop met een speciale meetmethode de hoeken tussen de wervels gemeten kan worden. Om de ziekte van Scheuermann vast te stellen moeten er vier of meer wervels aangedaan zijn.

Behandeling van de ziekte van Scheuermann

Als een kind de ziekte van Scheuermann heeft is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met een behandeling. Tijdens de groei is de stand van de wervelkolom nog te beïnvloeden en kunnen de gevolgen beperkt gehouden worden. Houdingen en bewegingen waarbij de rug gestrekt wordt dienen te worden gestimuleerd. Oefentherapie onder leiding van een fysiotherapeut kan voldoende zijn. Wanneer de kromming toch toeneemt kan het dragen van een korset geadviseerd worden. Dit moet er voor zorgen dat de wervelkolom niet verder krom kan groeien. Het korset moet dan wel het grootste gedeelte van de dag gedragen worden totdat het kind uitgegroeid is. In het geval dat dit ook niet werkt en er ernstige klachten zijn, dan kan een operatie uitgevoerd worden om de wervelkolom meer rechtop te richten.

Bij volwassenen is de rug uitgegroeid en zal de kromming blijven bestaan en kan hij in de loop van de jaren nog erger worden. Hierdoor kunnen klachten van de spieren, pezen en banden van de rug optreden. Deze mensen worden meestal symptomatische behandeld door een fysiotherapeut of met pijnstilling. In een enkel geval wordt ook op volwassen leeftijd nog een operatie uitgevoerd.