Corpus liberum


Corpus liberum van de enkel

Een corpus liberum is een los fragment in of rond de enkel dat ervoor kan zorgen dat de enkel op slot schiet en in enkele gevallen geeft het ook pijnklachten. Omdat het een los fragment is kunnen de klachten van tijd tot tijd verschillen. Het is niet verstandig om lang door te lopen met deze klachten, omdat dit fragment schade kan geven aan het kraakbeen.

Ontstaanswijze van een corpus liberum van de enkel

Een corpus liberum kan ontstaan na een trauma waarbij er een stukje bot en/of kraakbeen afbreekt. Er hoeft echter geen voorgaand trauma geweest te zijn, soms is de doorbloeding naar een stukje bot verminderd waardoor dit afsterft en afbrokkelt of is het een gevolg van artrose.

Diagnose en behandeling van een corpus liberum van de enkel

De diagnose wordt vaak gesteld door een fysiotherapeut of arts, ondersteund door een echo of een röntgenfoto. Als behandeling zal een kijkoperatie uitgevoerd worden waarbij het fragment wordt verwijderd. Na de operatie zal er gedoseerde rust gehouden moeten worden en kan een fysiotherapeut helpen de mobiliteit te verbeteren en de spieren versterken rondom het enkelgewricht.