Overbelasting SI


Overbelasting van de SI-banden

De diverse banden van het SI-gewricht kunnen door een te zware belasting of door een onverwachte beweging zoals vallen of verstappen, overbelast raken en pijnklachten geven. Deze klachten kunnen ook ontstaan door een te zware training, overgewicht of een verkeerde houding. De banden moeten dan meer krachten opvangen dan ze eigenlijk aankunnen.

Verschijnselen en symptomen van overbelasting van de SI-banden

De pijn zit dan onderin de rug en uit zich meestal aan één kant. Deze pijn kan uitstralen tot in de bil en in sommige gevallen straalt het zelfs uit tot in het bovenbeen. Ook kan er sprake zijn van pijn in de lies.

hip-pelvis-sacroiliaca-ligaments-si-joint-capsule-sacroiliac-ilium-sacrum-femur-back-skin-names

Diagnose en behandeling van overbelasting van de SI-banden

De diagnose wordt gesteld door een fysiotherapeut middels een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Het is verstandig om de belasting te verminderen zodat de oorzaak van de klachten weggenomen wordt. Wanneer er een verzwakking van de spieren rondom de wervelkolom aanwezig is, is het SI-gewricht extra gevoelig voor overbelasting. Zaak is daarom de spieren rondom het SI-gewricht te versterken onder begeleiding van een fysiotherapeut.  Verder zal de fysiotherapeut informeren en adviseren over de verhouding tussen belasting en belastbaarheid van het SI-gewricht.