Gespannen spieren


Pijnlijke en gespannen spieren van de kaak

Net als alle andere spieren in het lichaam kunnen ook de spieren rondom de kaak gespannen en pijnlijk worden. Dit kan het dagelijks leven knap lastig maken.

Ontstaanswijze van pijnlijke en gespannen spieren van de kaak

Meestal zijn pijnlijke spieren een gevolg van een onderliggend probleem van de tanden of kiezen, tandenknarsen of klemmen in de slaap of het te ver willen openen van de mond. Het gewricht zelf is over het algemeen pijnvrij, maar de pijn bevind zich aan de zijkanten van het gezicht. Dit kan bijvoorbeeld  ’s ochtends zijn bij iemand die in zijn slaap zijn kaken stevig op elkaar klemt. Naast pijn in de spieren kan dit ook hoofdpijn met zich meebrengen.

jaw_muscles0001

Diagnose van pijnlijke en gespannen spieren van de kaak

Om de diagnose te stellen zal een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Vragen over mentale spanning, eet- en slaapgewoontes. Daarna zal hij kijken en voelen naar de manier waarop de kaak beweegt. Dit doet hij door met de pink in het oor te voelen. Ook zullen de spieren rondom de kaak afgetast worden.

Behandeling van pijnlijke en gespannen spieren van de kaak

Om spierpijn als gevolg van klemmen of knarsen te verminderen wordt vaak een beetspalkje gebruikt. Deze wordt vooral ’s nachts gedragen om de kauwspieren meer rust te gunnen. Wanneer er overdag ook veel spanning op de spieren staat kan de beetspalk ook overdag gedragen worden. Zo’n beetspalk beschermt ook de gebitselementen tegen beschadiging. Ook de orofaciaal fysiotherapeut kan ingeschakeld worden. Deze leert hoe dat de spieren beter te ontspannen zijn door middel van oefeningen en massage. Ook zal hij tips en adviezen geven over het gebruik van de kaken. Ook pijnstilling of spierontspanners kunnen soelaas bieden, maar zijn geen structurele oplossing.