Breuk elleboog


Breuk van de elleboog

Bij een val op de elleboog of door een val op de hand kan er een breuk ontstaan in de elleboog. Iemand met een breuk van de elleboog kan deze meestal niet meer goed bewegen van de pijn en ondersteund de onderarm met de gezonde arm. Vaak is er een duidelijke lokale zwelling te zien.  Als na lichamelijk onderzoek het vermoeden op een breuk bestaat, dan zal een röntgenfoto gemaakt worden om dit te bevestigen. Een breuk kan daarna conservatief of operatief behandeld worden. Dit hangt af van de locatie en de ernst van en eventueel bijkomend letsel.

Er zijn verschillende soorten breuken die rond de elleboog voor kunnen komen.
Het kopje van het spaakbeen kan afbreken. Meestal wordt deze breuk conservatief behandeld, maar er wordt geopereerd wanneer het kopje niet goed meer op zijn plek staat.

Een breuk van de punt van de elleboog dient meestal operatief behandeld te worden. Hierbij wordt het afgebroken stuk weer met een soort ijzerdraad aan de ellepijp vastgezet.

Er kan ook een breuk ontstaan aan het uiteinde van het opperarmbeen. Hier wordt eigenlijk altijd operatief ingegrepen. Met een plaat en schroeven wordt de breuk dan gefixeerd.

Wanneer een breuk doorloopt tot in het gewricht en ook het kraakbeen aantast of wanneer een breuk niet goed hersteld bestaat de kans op vroegtijdige artrose van het gewricht.

Fysiotherapie is bij zowel een conservatief als operatief behandelde elleboogbreuk erg belangrijk. Het is zaak om de beweeglijkheid en de kracht van de elleboog weer te herwinnen.