Luxatie vinger


Vinger uit de kom

Bij een luxatie van een vinger is een van de vingergewrichten uit de kom, meestal naar achteren of opzij. De kop en de kom staan niet meer goed tegenover elkaar. In principe kan een luxatie in elk gewricht voorkomen.

Symptomen en verschijnselen van een luxatie van de vinger

Wanneer een vinger uit de kom schiet dan staat deze in een rare stand en is de vinger meestal erg pijnlijk, vooral wanneer het de eerste keer is dat dit gebeurt. Dit is een blessure die ontstaat wanneer de vinger met kracht overstrekt wordt zoals bijvoorbeeld bij volleybal het geval is. Hierbij treedt schade op aan de bindweefselplaat aan de palmzijde van de vinger en aan één of meerdere banden van het gewricht.

Diagnose en behandeling van een luxatie van de vinger

Vaak is de luxatie al weer opgeheven door de patiënt zelf of iemand in de buurt als zij bij de dokter komen. Dit zorgt onmiddellijk voor vermindering van pijn. Er moet nog wel een röntgenfoto gemaakt worden om de aanwezigheid van een breuk uit te sluiten. Nadat de vinger weer op zijn plek staat moet de stabiliteit getest worden en wordt er gekeken of er geen weke delen ingeklemd zitten. Dan wordt de vinger in een spalk gezet voor een aantal weken. Het bindweefsel krijgt zo de tijd om tot rust te komen, daarna moet er geoefend worden om volledige functionaliteit van de vinger terug te krijgen. Wanneer er een stukje bot is afgebroken of ernstige instabiliteit van het gewricht bestaat, dan wordt er operatief ingegrepen.