Haglundse exostose


Een uitsteeksel van een botstuk wat er eigenlijk niet hoort te zijn, wordt ook wel een exostose genoemd. Wanneer deze zich bevindt op de hak bij de aanhechting van de achillespees, dan spreken we over een Haglundse exostose.

Symptomen en verschijnselen van een Haglundse exostose

Zo’n Haglundse exostose vormt zich onder druk van bijvoorbeeld schoenen en laat dan ook een irritatie van de huid zien met roodheid en eventuele blaren. Ook een slijmbeurs die zich hier bevindt kan ontstoken raken. Dit zorgt ervoor dat er een pijnlijke zwelling op de hak aanwezig is.

Diagnose van een Haglundse exostose

De diagnose is vaak eenvoudig te stellen. De patiënt heeft een harde pijnlijke zwelling op de hak. De klachten verergeren bij het dragen van schoenen die knellen aan de achterkant, met name pumps zijn hier berucht. De klachten verminderen wanneer op blote voeten of slippers gelopen wordt. Een röntgenfoto kan de grote van de Haglundse exostose in beeld brengen..

Behandeling van een Haglundse exostose

Om van de klachten af te komen zal in eerste instantie geprobeerd worden om met schoenaanpassingen of andere schoenen de druk op de hak te verminderen. De klachten worden dan vaak vanzelf minder. Wanneer dit niet tot het gewenste resultaat leidt wordt geopereerd. Hierbij wordt de Haglundse exostose met nog wat extra ‘normaal’ bot verwijdert. Dit gebeurt omdat bot na beschadiging weer aangroeit. Wanneer er te weinig bot wordt weggehaald is de kans groot dat de bult dus weer terugkomt.