Boutonniere


Boutonniere deformiteit

De strekpezen van de vingers lopen over de rug van de hand. Ter hoogte van de vingers vertakken de strekpezen van de vingers zich als het ware in drie delen. Er is een centrale slip, die eindigt op het middelste vingerkootje. De centrale slip zorgt dus voor strekking van het gewricht tussen de eerste twee kootjes. Dan zijn er nog twee zijslippen, zij zitten vast op het laatste vingerkootje en verzorgen de strekking van het topje van de vinger. Wanneer de centrale slip kapot is en de zijslippen nog intact zijn spreken we van een Boutonniere deformiteit.

Symptomen en verschijnselen bij een Boutonniere deformiteit

Vaak wordt dit letstel gemist omdat in eerste instantie de vinger nog wel kan strekken door  middel van de zijslippen. Echter, wanneer een aantal dagen later de zijslippen gaan afglijden naar beneden ontstaat een Boutonniere deformiteit. De vinger staat in een vreemde stand waarbij het middelste gewrichtje van de vinger gebogen staat terwijl het topje gestrekt is. Dit komt omdat de zijslippen zover naar beneden zijn geschoven dat zij de vinger buigen in plaats van strekken.

Boutonniere0002

Diagnose van een Boutonniere deformiteit

Bij het onderzoek direct na het letsel zal er pijn en zwelling ter hoogte van de peesscheur zijn. Ook kan er een wondje of snee aanwezig zijn, het gaat dan over een open peesscheur. Soms kan de scheur zelfs gevoeld worden. Een röntgenfoto zal moeten uitwijzen of er ook een avulsie, een afgebroken stukje bot, aanwezig is.

Behandeling van een Boutonniere deformiteit

De behandeling bestaat uit een spalkje voor zes weken waarbij het middelste gewrichtje van de vinger gestrekt wordt. De andere gewrichten worden vrijgelaten. Een operatie wordt gedaan wanneer het een open peesscheur betreft of wanneer er een stukje bot afgebroken is wat opnieuw vastgezet moet worden. Het is belangrijk dat de juiste diagnose snel gesteld wordt. Wanneer een Boutonniere langer aanwezig is en de vinger niet meer passief in de juiste stand te brengen is, is het vaak  te laat om nog een goed resultaat te behalen.