Frozen shoulder


Een frozen shoulder is een aandoening waarbij het kapsel dik en ‘verschrompeld’ is op basis van een ontsteking. Dit leidt tot een ‘bevroren schouder’ die pijnlijk en stijf is. Hierdoor is de beweeglijkheid van de schouder in alle richtingen sterk verminderd.

Symptomen en verschijnselen van een frozen shoulder

De frozen shoulder kan ontstaan na een operatie, val of een overbelasting. Iemand met een frozen shoulder klaagt over een zeurende pijn met regelmatige pijnlijke stekende. De schouder kan slecht bewogen worden waardoor dagelijkse activiteiten, zoals aankleden en haren wassen problemen geven.

In het beloop van een frozen shoulder zijn drie fasen te onderscheiden:
-De ‘bevriezende’ fase varieert in duur van 6 weken tot maximaal 9 maanden. In deze fase neemt de pijn geleidelijk toe en de beweeglijkheid van de schouder neemt af.
-De ‘bevroren fase waarin de meest heftige pijn afneemt, maar de stijfheid blijft. Dit duurt meestal tussen de 4 en 9 maanden.
-In de ‘ontdooi’ fase verdwijnt de pijn steeds meer naar de achtergrond. De stijfheid wordt minder zodat de schouder weer beter bewogen kan worden. Deze fase kan tussen de 5 maanden en 2 jaar duren.

Diagnose en behandeling van een frozen shoulder

Middels een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek kan een huisarts of een fysiotherapeut de diagnose stellen. Aanvullend onderzoek is soms nodig om andere afwijkingen in de schouder uit te sluiten.
Een frozen shoulder is moeilijk te behandelen en heeft vaak een lange tijd nodig om te herstellen. Het is een zogeheten ‘self limiting disease’. Dit betekend dat de klachten meestal vanzelf in de loop van de tijd verdwijnen. Vaak blijft er wel een kleine bewegingsbeperking aanwezig, maar geeft over het algemeen geen functionele beperkingen meer. Pijnbestrijding en fysiotherapie kan echter het herstel bevorderen. Een huisarts kan ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven of hij kan een injectie met een ontstekingsremmer toedienen. In het uiterste geval kan het kapsel onder narcose losgemaakt worden.