Kanaalstenose


Wervelkanaalstenose

Een kanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal. In het wervelkanaal loopt het ruggenmerg, een vernauwing kan daardoor neurologische problemen met zich meebrengen.

Ontstaanswijze van een kanaalstenose

Een kanaalstenose komt het vaakst voor bij oudere mensen. De vernauwing ontstaat meestal als gevolg van artrose. Artrose is een natuurlijk verouderingsproces van het kraakbeen waar iedereen in meer of mindere mate mee te maken krijgt naar mate dat hij of zij ouder wordt. Als reactie op het verdwijnen van het kraakbeen gaan de wervellichamen en de gewrichtsbanden verdikken. Hierdoor wordt de doorsnede van het wervelkanaal kleiner.

Ten gevolge van de leeftijd kan ook de tussenwervelschijf wat platter worden en uitstulpen in het wervelkanaal. Hierdoor is er minder ruimte voor het ruggenmerg en de zenuwen die daar lopen. Wanneer iemand op jongere leeftijd een kanaalstenose krijgt heeft dit vaak te maken met een aangeboren kleiner wervelkanaal of een andere bijzondere oorzaak.

Symptomen en verschijnselen van een kanaastenose

De klachten die mensen met een kanaalstenose ervaren zijn pijn in de rug met uitstraling naar één of beide benen. Ook kan er sprake zijn van krachts- en gevoelsverlies. Opvallend is dat de klachten verergeren tijdens lang staan of lopen en juist verminderen door zitten of vooroverbuigen. Dit komt doordat het wervelkanaal bij een gestrekte rug het kleinst is en wat meer ‘open’ staat wanneer de rug gebogen is.

Diagnose en behandeling van een kanaalstenose

De diagnose wordt meestal gesteld door een arts of fysiotherapeut nadat de patiënt zijn verhaal verteld heeft en lichamelijk is onderzocht. Om de diagnose te bevestigen dient een MRI gemaakt te worden.

Een kanaalstenose hoeft niet altijd geopereerd te worden. Wanneer de klachten onder controle zijn te houden door oefeningen en advies verdiend dit de voorkeur. Bij ernstiger klachten wordt wel operatief ingegrepen en wordt er weer meer ruimte in het wervelkanaal gemaakt.