Spreidvoet


Bij een spreidvoet is de voorvoet doorgezakt. De voetboog, die normaal gesproken aanwezig is ter hoogte van de bal van de voet, is platter geworden. De uiteinden van de middenvoetsbeentjes worden naar beneden gedrukt en onder invloed van het gewicht worden de tenen opzij geduwd. De tenen spreiden zich, vandaar de naam spreidvoet. 

Symptomen en verschijnselen bij een spreidvoet

Het gevolg van een spreidvoet is dus dat de voorvoet breder wordt. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan met het vinden van passend schoeisel. Vaak is er een brandende, scherpe pijn aanwezig rond de bal van de voet en kan hierdoor het lopen lastiger worden. Wanneer iemand met een brede voorvoet blijft rondlopen zonder hulp te zoeken, kan het gebeuren dat er nog meer klachten aan de voet ontstaan. Door ruimtegebrek in het schoeisel kan bijvoorbeeld de grote teen naar binnen groeien of kan er een Morton’s neuroom ontstaan.

Erfelijke aanleg speelt een rol in het ontstaan van een spreidvoet, maar dit is niet de enige oorzakelijke factor. Ook een hogere leeftijd, overgewicht, reuma of het dragen van hoge hakken kan de klachten uitlokken.

Behandeling van een spreidvoet

Wanneer er sprake is van een spreidvoet is het belangrijk om passend schoeisel met eventueel een op maat gemaakte inlegzool te dragen om de druk op de voorvoet te verminderen en verergering van de klachten te voorkomen.