Cubitale tunnel syndroom


Het cubitale tunnel syndroom, beknelling van de nervus ulnaris

Aan binnenkant van de elleboog passeert een zenuw (nervus ulnaris). Hoewel het officieel om een zenuw gaat, staat deze plek ook wel bekend staat als het ’telefoonbotje’. Bij druk of rek op deze zenuw kan men tintelingen voelen in de onderarm en de hand. Dit noemen we ook wel het cubitale tunnelsyndroom.

Symptomen en verschijnselen van het cubitale tunnelsyndroom

De klachten zijn voornamelijk tintelingen vanaf de elleboog tot aan de pink, krachtsvermindering van de spieren in de onderarm en hand waardoor men dingen uit de hand laat vallen.

Ontstaanswijze van het cubitale tunnelsyndroom

De oorzaak van het cubitale tunnel syndroom is vaak het veelvuldig en langdurig buigen van de elleboog waardoor er teveel rek op de zenuw komt te staan. Wanneer de zenuw niet meer goed door zijn groeve loopt is er sprake van een luxatie. De zenuw ligt niet meer op de goede plek. Daarnaast kan een breuk ook een oorzaak zijn van het tunnelsyndroom. Wanneer de stand van de arm veranderd is door een breuk kan deze zenuw beklemd raken en klachten geven.

Diagnose en behandeling van het cubitale tunnelsyndroom

De huisarts of fysiotherapeut kan de diagnose stellen door middel van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek wat eventueel aangevuld wordt met een elektromyogram. Hierbij wordt gekeken hoe goed de zenuw zijn signalen doorgeeft. Meestal verdwijnen deze klachten als gevolg van overbelasting automatisch met rust. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan een operatie overwogen worden waarbij de zenuw wordt verplaatst waardoor hij niet meer geprikkeld wordt.