Costo-iliacaal syndroom


Costo-iliacaal syndroom, zwevende rib syndroom, rib-tip syndroom

Costo-iliacaal syndroom, zwevende rib syndroom of het rib-tip syndroom zijn allemaal benamingen voor één en hetzelfde probleem. Een aandoening waarbij de onderste rib tegen de bekkenrand aankomt.

Ontstaanswijze van een costo-iliacaal syndroom

Normaal gesproken is er voldoende ruimte aanwezig tussen de onderste rib en de bovenkant van het bekken. Maar door het inzakken van de wervelkolom door een langdurige slechte houding, osteoporose of een (verergering van een) scoliose kunnen de ribben steeds dichter tegen de bekkenrand aan komen te staan totdat ze deze uiteindelijk raken. Bij osteoporose is er sprake van een afname van de botdichtheid waardoor de wervels kunnen inzakken. Een scoliose kenmerkt zich door een zijdelingse kromming en verdraaiing van de wervelkolom. Wanneer er sprake is van een symmetrische inzakking van de wervelkolom kan het costo-iliacaal syndroom aan beide zijden tegelijk voorkomen. Wanneer de klachten ontstaan zijn op basis van een scoliose zullen de klachten van het costo-iliacaal syndroom eenzijdig aanwezig zijn.

Symptomen en verschijnselen van het costo-iliacaal syndroom

Bij het costo-iliacaal syndroom is sprake van pijn laag in de zij doordat de onderste rib tegen de bekkenrand aankomt. Er is een continue zeurende pijn aanwezig die zo nu en dan toeneemt. Vaak worden klachten verergerd door bepaalde houdingen en/of bewegingen waarbij de rib nog harder tegen de bekkenrand aangeduwd wordt. Ook het liggen op de aangedane zijde kan vervelend zijn.

Het duwen op de onderste ribben is ook pijnlijk en wanneer onder de ribben gevoeld wordt is er weinig tot geen ruimte aanwezig tussen de ribben en de bekkenrand.

Diagnose en behandeling van het costo-iliacaal syndroom

Het costo-iliacaal syndroom wordt niet altijd meteen herkend. De diagnose is relatief onbekend en bij klachten in de flank wordt vaak eerder gedacht aan problemen met de nieren, galblaas of darmen. Daarom kan het verstandig zijn om naast een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek, waarbij gekeken wordt naar de afstand tussen bekkenrand en ribben en eventuele vormveranderingen van de wervelkolom, ook aanvullend onderzoek te verrichten. Enerzijds kan hiermee het costo-iliacaal syndroom aangetoond worden met een röntgenfoto en anderzijds kunnen andere aandoeningen uitgesloten worden.

De behandeling zal in eerste instantie bestaan uit geruststelling dat er niet iets ernstiger aan de hand is. De onderliggende oorzaak zal wel aangepakt dienen te worden, zo kunnen er oefeningen en  adviezen gegeven worden om de houding te verbeteren. Ook zal een niet-behandelde osteoporose aangepakt dienen te worden. Tegen de pijn kunnen pijnstillers ingenomen worden.