Tenen


Lang geleden, toen onze voeten eigenlijk meer op handen leken, hadden de tenen een belangrijke grijpfunctie. In de loop van de evolutie is deze functie grotendeels verloren gegaan doordat we rechtop zijn gaan lopen. De voet kreeg een gewichtsdragende functie en de tenen dienden vanaf toen voornamelijk voor de voortbeweging en stabiliteit.

In dit artikel bespreken we de anatomie van de teengewrichten. Onderaan vind je meer informatie over de verschillende aandoeningen van deze gewrichten.

Botstructuren van de tenen

De tenen van de voet bestaan samen uit 14 botjes. De grote teen bestaat uit twee botjes en de overige tenen hebben er elk drie. Zij worden normaliter genummerd, waarbij de grote teen wordt aangeduid met het nummer 1 en de kleine teen met nummer 5.

Kapsel en banden van de tenen

In de loop van de evolutie hebben de tenen veel van hun bewegingsmogelijkheden verloren. Dit komt door het stugge kapsel wat de gewrichtjes omgeeft. Kapsel is sterk bindweefsel dat ervoor zorgt dat twee botstukken stevig met elkaar verbonden worden en dat bewegingen afgeremd worden voordat er schade ontstaat. Aan de binnenkant is dit kapsel voorzien van een slijmvlieslaag die gewrichtssmeer produceert. Op die manier kunnen de gewrichtsoppervlakken soepel over elkaar glijden.

Bewegingen van de tenen

In de kleine gewrichtjes van de tenen is niet zoveel beweeglijkheid meer mogelijk. Het buigen en strekken gebeurt voornamelijk in de gewrichten tussen de middenvoetsbeentjes en de tenen. De tenen zelf zorgen, door het vergroten van het contactoppervlak met de grond, voor stabiliteit. De grote teen neemt hierbij de belangrijkste rol voor zijn rekening. Daarnaast kunnen ook de tenen zich wat aanpassen aan de ondergrond en op die manier stabiliteit creëren. Door de lengte van de tenen zorgen zij ook voor de voortstuwing van het lichaam.

Het speiden en sluiten zoals dit bij de handen wel mogelijk is is bij de voet (vrijwel) afwezig.

Spieren van de tenen

Voor het buigen vinden we spieren terug die vanuit het onderbeen onder de voet doorlopen, of in de voetzool beginnen. Om te bewegen is er voor elke teen een afzonderlijke pees. Ditzelfde geldt voor het strekken, alleen vinden we deze spieren terug aan de voorkant van het onderbeen en de voet.

Aandoeningen van de tenen

Meer informatie over aandoeningen van de tenen is via onderstaande links te vinden: