Achillespees tendinopathie


Achillespees tendinopathie

Een achillespees tendinopathie komt relatief vaak voor, met name onder sporters. Bij een tendinopathie is sprake van een aandoening aan de pees waarbij de kwaliteit van het peesweefsel afneemt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een overbelasting van de pees waarbij de pees telkens iets meer beschadigd raakt of door ouderdom.

Symptomen en verschijnselen van een achillespees tendinopathie

De klachten komen langzaam opzetten en worden met name in de ochtend gevoeld of aan het begin van een training. Wanneer de klachten verergeren dan verdwijnt de pijn niet meer na de warming-up en is deze zelfs in rust aanwezig. Vaak is er een verdikking te zien en te voelen enkele centimeters boven de hak.

Diagnose van een achillespees tendinopathie

Een fysiotherapeut kan de diagnose stellen middels een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Het maken van een echo kan gebruikt worden om de diagnose te bevestigen. Bij een achillespees tendinopathie wordt er in eerste instantie een conservatieve behandeling onder begeleiding van een fysiotherapeut gestart.

Behandeling van een achillespees tendinopathie

In de eerste plaats is rust en een aanpassing van het trainingsschema erg belangrijk. Wanneer iemand met deze klachten doorgaat met sporten worden de klachten steeds erger en bestaat de kans dat er zelfs een scheuring van de achillespees optreed. Tegenwoordig zijn er goede resultaten te behalen met specifieke oefentherapie al dan niet in combinatie met aanvullende therapie.

Indien fysiotherapeutische behandeling niet voldoende blijkt te zijn, dan kan de fysiotherapeut de huisarts inlichten voor verdere behandeling. Dit kan inhouden: medicatie, injectie van corticosteroïden of een doorverwijzing naar een orthopeed of podotherapeut om eventueel met behulp van een inlegzool te proberen de klachten te verminderen. Een operatie is gelukkig zelden nodig.