Binnenste enkelbandletsel


Binnenste enkelband letsel, het eversietrauma

De binnenste enkelbanden bestaan uit het stevige ligamentum deltoideum. Deze banden zorgen ervoor dat de enkel niet te ver naar buiten beweegt ten opzichte van het onderbeen. Wanneer dit  toch gebeurt noemen we dat een eversietrauma. Deze vorm van enkelbandletsel komt veel minder vaak voor dan het eerdergenoemde inversietrauma. In ernstige gevallen scheurt het ligamentum deltoideum volledig door. Echter in de meeste gevallen zal er slechts een gedeelte of enkele vezels gescheurd zijn.

Symptomen en verschijnselen van een eversietrauma

Na een eversietrauma is er sprake van pijn aan de binnenkant van de enkel waarbij het bewegen van de voet naar buiten pijnlijk is. Ook hier wordt de enkel blauw en dik, kan een gevoel van instabiliteit aanwezig zijn is het pijnlijk wanneer er op de enkelbanden gedrukt wordt. Ook kan lopen erg moeilijk zijn en kan er een stukje bot afbreken door de trekkracht van de banden.

Bij zowel een inversie– als eversietrauma is de ernst van het letsel onder te verdelen in 3 gradaties. Graad 1 is slechts een verrekking van een aantal vezels van de gewrichtsbanden. De enkel is hierbij gevoelig en zwelling en mobiliteitsverlies zijn minimaal. Bij graad 2 zijn er scheurtjes in de banden ontstaan. De klachten bestaan uit pijn en zwelling, verminderde beweeglijkheid en het gevoel van instabiliteit van de enkel. Bij graad 3 is sprake van volledige scheuring van alle vezels van de ligamenten. Ook hier zijn de klachten pijn, zwelling, sterk verminderde beweeglijkheid en stabiliteit in de enkel, maar dan weer een stukje heviger.

Diagnose en behandeling van een eversietrauma

De behandeling van een inversie- en een eversietrauma wordt aangegeven met de afkorting (R)ICE. Deze afkorting staat voor rust (R). Het koelen met water, ijs (I) of cold-pack. Compressie (C) door het aanleggen van een drukverband. En tot slot elevatie (E), waarbij de enkel boven harthoogte gelegd wordt om de zwelling tegen te gaan.

Verdere behandeling is afhankelijk van de ernst van het letsel. Een fysiotherapeut kan middels een anamnese en onderzoek de ernst van het letsel bepalen en daarop het behandelplan afstemmen. Het lichamelijk onderzoek wordt soms ondersteund middels een echo om zodoende de ernst te bepalen.

Wanneer de enkelbanden volledig doorgescheurd zijn kan een operatie overwogen worden. De enkelbanden worden dan weer gehecht. Wanneer de enkelbanden slechts verrekt of gedeeltelijk gescheurd zijn kan een fysiotherapeut helpen bij het revalidatieproces. Het is belangrijk om zo snel mogelijk weer te gaan bewegen, dit bevordert het herstel van de banden. Daarna zullen er oefeningen gedaan moeten worden om de spieren rondom de enkel te versterken, de beweeglijkheid te verbeteren en de stabiliteit en het looppatroon te optimaliseren. Hieronder valt ook de terugkeer naar sport.