Artrose heup


Artrose van de heup

Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen dunner en neemt de kwaliteit af. Hierdoor ontstaat er meer wrijving in het gewricht wat leidt tot irritatie en pijn. Artrose kan in principe in elk gewricht optreden, maar in de heup komt het erg vaak voor. Deze aandoening ontstaat meestal bij mensen boven de 55 jaar en komt 2x meer voor bij vrouwen.

De meest gehoorde klacht bij artrose is in de eerste plaats pijn. Vaak zit deze pijn in de liesstreek, maar deze kan ook uitstralen richting de knie. Een ander kenmerk is stijfheid. Met name aan het begin van een beweging of belasting van het gewricht. Vaak zijn de klachten het ergste wanneer iemand uit bed komt ’s morgens. Dit wordt ook wel startstijfheid genoemd. Wanneer het gewricht een poosje in beweging is gaat het vaak beter met de stijfheid en pijn.
Artrose kan helaas nog niet genezen worden. Met een goede behandeling kan echter wel de pijn en stijfheid verminderen. Het is daarom belangrijk dat de patiënt zo snel mogelijk aan de bel trekt en hulp inschakelt. De fysiotherapeut kan middels mobilisaties en oefeningen het gewricht soepeler maken. Verder kan de therapeut een oefenprogramma opstellen om zo ook de spieren rondom het heupgewricht sterker te maken en tips en adviezen geven over wat u beter wel en niet kunt doen. De huisarts kan medicijnen voorschrijven en doorverwijzen voor het maken van een röntgenfoto. Als op de foto veel schade te zien is komt de patiënt vaak bij een reumatoloog of orthopeed terecht. Dan kan er bij een flinke aantasting van het heupgewricht een totale heupprothese of ‘nieuwe heup’ overwogen worden.  Na de operatie is fysiotherapie weer aan te raden voor een zo spoedig en optimaal mogelijk herstel.