Buitenste enkelbandletsel


Buitenste enkelbandletsel, het inversietrauma

Bij een inversietrauma klapt de voetzool naar binnen waarbij de enkelbanden aan de buitenkant van de enkel opgerekt worden of scheuren. Dit gebeurt meestal tijdens het sporten of wanneer men zich verstapt.

Symptomen en verschijnselen van een inversietrauma

Na een inversietrauma is er sprake van pijn aan de buitenkant van de enkel, het bewegen van de enkel en voet naar binnen toe is pijnlijk, de enkel vertoont een zwelling en kan verkleuren. Daarnaast kan een gevoel van instabiliteit ontstaan en is het drukken op de enkelbanden erg gevoelig. Lopen kan in het begin erg moeizaam of zelfs helemaal niet gaan. Soms trekken de banden en het kapsel zo hard aan het bot dat er een stukje afbreekt.

Bij zowel een inversie- als eversietrauma is de ernst van het letsel onder te verdelen in 3 gradaties. Graad 1 is slechts een verrekking van een aantal vezels van de gewrichtsbanden. De enkel is hierbij gevoelig en zwelling en verlies van beweeglijkheid zijn minimaal. Bij graad 2 zijn er scheurtjes in de banden ontstaan. De klachten bestaan uit pijn en zwelling, verminderde beweeglijkheid en het gevoel van instabiliteit van de enkel. Bij graad 3 is sprake van volledige scheuring van alle vezels van de banden. Ook hier zijn de klachten pijn, zwelling, sterk verminderde beweeglijkheid en stabiliteit in de enkel, maar dan weer een stukje heviger.

Diagnose en behandeling van een inversietrauma

De behandeling van een inversie- en een eversietrauma wordt aangegeven met de afkorting (R)ICE. Deze afkorting staat voor rust (R). Het koelen met water, ijs (I) of cold-pack. Compressie (C) door het aanleggen van een drukverband. En tot slot elevatie (E), waarbij de enkel boven harthoogte gelegd wordt om de zwelling tegen te gaan.

Verdere behandeling is afhankelijk van de ernst van het letsel. Een fysiotherapeut kan middels een vraaggesprek en onderzoek de ernst van het letsel bepalen en daarop het behandelplan afstemmen. Het lichamelijk onderzoek wordt soms ondersteund middels een echo om zodoende de ernst te bepalen. Wanneer de enkelbanden volledig doorgescheurd zijn kan een operatie overwogen worden. De enkelbanden worden dan weer gehecht.

Wanneer de enkelbanden slechts verrekt of gedeeltelijk gescheurd zijn kan een fysiotherapeut helpen bij het revalidatieproces. Het is belangrijk om zo snel mogelijk weer te gaan bewegen, dit bevordert het herstel van de banden. Daarna zullen er oefeningen gedaan moeten worden om de spieren rondom de enkel te versterken, de beweeglijkheid te verbeteren en de stabiliteit en het looppatroon te optimaliseren. Hieronder valt ook de terugkeer naar sport.