Kruisbandletsel


Letsel van de voorste- en achterste kruisband van de knie

De voorste kruisband is het meest voorkomende bandletsel van de knie. In de meeste gevallen is een ongeluk op het sportveld de boosdoener.

Symptomen en verschijnselen van letsel van de voorste- en achterste kruisband van de knie

Bij een letsel van de voorste kruisband is vaak sprake van een trauma waarbij de knie verdraaid is. De achterste kruisband is minder vaak aangedaan, maar wordt bijvoorbeeld gezien wanneer iemand tijdens een auto-ongeluk met zijn knie hard tegen het dashboard komt.  De patiënt hoort en voelt dan meestal een krak of een plop wat zeer kenmerkend is voor een kruisbandletsel. Na het trauma is er sprake van pijn en een hevige zwelling in de knie. Het is niet meer mogelijk om de knie volledig te buigen of te strekken en vaak zakt iemand door de knie bij het steunen erop.

knee-articulatio-genus-anterior-cruciate-ligament-collateral-skin-names

knee-articulatio-genus-ligamentum-menisco-femorale-medial-lateral-meniscus-ligamentum-cruciatum-posterius-anterius-dorsal-skin-names

Diagnose van letsel van de voorste- en achterste kruisband van de knie

Om de diagnose te stellen is een anamnese en lichamelijk onderzoek erg belangrijk. Vaak wordt het eerste onderzoek op de eerste hulp gedaan. Er wordt dan gekeken naar de stabiliteit van de knie. Op die manier is te bepalen of de kruisbanden nog intact zijn. Ook moet ander bijkomend letsel van bijvoorbeeld de meniscus en collaterale banden onderzocht worden. Bij dit onderzoek worden er ook vaak röntgenfoto’s gemaakt om zo eventuele breuken uit te sluiten.

Behandeling van letsel van de voorste- en achterste kruisband van de knie

De behandeling van een kruisbandletsel zal zich in eerste instantie richten op het verminderen van de zwelling en pijn. Vaak wordt er in het ziekenhuis een brace aangemeten, ontstekingsremmers voorgeschreven en de tips om rust te nemen en de knie te koelen meegegeven. Het lopen op krukken is hierbij van belang om de knie zoveel mogelijk rust te gunnen. Wanneer de ergste pijn verdwenen is wordt er vaak begonnen met conservatieve behandeling onder begeleiding van een fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal helpen om de mobiliteit van de knie te verbeteren en er zal gestart worden met spierversterkende oefeningen van de benen.

Wanneer deze conservatieve therapie niet voldoende resultaat biedt kan een operatie overwogen worden. De operatie wordt vaak bij (jonge) actieve sporters gedaan. Tijdens de operatie wordt er een nieuwe kruisband gemaakt. Vaak wordt dan een pees van de hamstrings weggehaald en deze ingezet als nieuwe kruisband. Na de operatie wordt er vaak weer een brace om de knie heen gedaan. De nieuwe kruisband moet vastgroeien en de brace zorgt ervoor dat de knie hiervoor de tijd krijgt. Na 6 weken mag gestart worden met loopoefeningen en spierversterkende oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Langzaamaan kan er gestart worden met lichte stabiliserende oefeningen en kunnen bepaalde sportactiviteiten weer getraind worden. In de maanden daarna wordt toegewerkt naar sporthervatting, maar dit kan wel 9 tot 12 maanden duren.