Trigger finger


Trigger finger

Bij een trigger finger is een haperende vinger. De vinger wil maar moeizaam recht en wanneer hij zich dan strekt gaat dit gepaard met een knakje of schokje. Een trigger finger kan in alle vingers voorkomen, ook in de duim.

Symptomen en verschijnselen van een trigger finger

De oorzaak van deze aandoening is een ontstekingsreactie van de buigpees en eventueel de peesschede die als een koker om de pees heen ligt. Door deze ontstekingsreactie verdikt de pees waardoor hij niet soepel meer door de peesschede kan glijden. Gevolg is dat hij blijft hangen ter hoogte van de overgang van vinger naar middenhand. Hoe erger de trigger finger, hoe meer kracht nodig is om de vinger te strekken. Waardoor de ontsteking ontstaat is vaak onduidelijk, maar overbelasting kan een oorzaak zijn.

In het begin is er sprake van een irritatie van de pees en lichte pijn bij strekken van de vinger. Naar mate de klachten verergeren wordt de pijn intenser en het strekken van de vinger steeds moeilijker. Er is dan ook een duidelijk knakje te voelen bij strekking. Deze is ook te voelen door een arts of fysiotherapeut, daardoor is de diagnose vrij makkelijk te stellen.

Behandeling van een trigger finger

Wanneer de klachten (nog) niet al te ernstig zijn kan vaak volstaan worden met wat rust en oefeningen voor het glijden van de pees of een injectie om de ontsteking tot rust te brengen. Als de klachten hierna toch terugkeren kan een kleine operatie worden gedaan waarbij de peesschede gekliefd wordt. Hierdoor wordt er meer ruimte gecreëerd voor de pees waardoor de trigger finger verdwijnt. Ook hierna moet weer geoefend worden om het glijden van de pees weer te verbeteren.