Slijmbeursontsteking van de heup


De twee slijmbeurzen rond de heup kunnen door overmatige wrijving of een trauma geïrriteerd of ontstoken raken. Op dat moment kunnen er klachten ontstaan als pijn, stijfheid en een verminderde functie van de heup.

Een slijmbeurs wordt ook wel bursa genoemd. De meest aangedane slijmbeurs van het heupgewricht is de bursa trochanterica aan de buitenzijde van de heup. Bij een irritatie of een ontsteking van deze slijmbeurs is het niet mogelijk om op de aangedane zijde te liggen. De pijn kan uitstraling geven over de buitenkant van het bovenbeen.

Over het algemeen gaan de klachten vanzelf over door rust te nemen. De ontstekingsreactie van het gewricht heeft ongeveer drie tot 6 weken nodig om te herstellen. In die tijd is het aan te raden de belasting op de heup te verminderen en niet op de aangedane zijde te gaan liggen. Door een arts kunnen er pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen gegeven worden. Ook wordt er wel eens een injectie met ontstekingsremmers gegeven.

Fysiotherapie kan eveneens bijdragen aan het herstel van de slijmbeursontsteking. Wanneer er sprake is van een ontsteking door een verkeerde houding dan zal hier aandacht aan besteed moeten worden. In het uiterste geval kan men overgaan tot opereren.  Bij deze operatie wordt de peesplaat die druk geeft op de slijmbeurs deels doorgenomen, hierbij wordt ook de ontstoken slijmbeurs weggehaald.