Hallux valgus


Bij een hallux valgus komt de grote teen meer naar binnen te staan terwijl het middenvoetsbeentje  meer naar buiten gaat staan. Gevolg is een vergrote knobbel aan de basis van de grote teen en dat deze in de knel komt met de andere tenen.

Oorzaak van een hallux valgus

Het dragen van verkeerde schoenen waarbij de voorvoet te weinig ruimte heeft en er ook nog een hakverhoging is waardoor de voet naar voren schuift in de schoen is één van de boosdoeners voor het ontwikkelen van een hallux valgus. De hallux valgus wordt dan ook vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien. Vaak wordt deze aandoening echter bij meerdere mensen van dezelfde familie gezien en lijkt familiaire aanleg dus ook een rol te spelen. Daarnaast kunnen verschillende standsafwijkingen van de voet het ontwikkelen van deze aandoening in de hand werken.

Verschijnselen en symptomen van een hallux valgus

Doordat de bult aan de basis van de grote teen tegen de schoen drukt en daar voor wrijving en irritatie zorgt, is pijn de voornaamste klacht. Ook klachten aan de basis van de andere tenen wordt vaak genoemd. Dit is het gevolg van overbelasting omdat de grote teen zijn werk minder goed doet. Wanneer de teen steeds verder naar binnen gaat wijzen, komt hij uiteindelijk vaak onder de tweede teen te staan.

Behandeling van een hallux valgus

Vaak zal geprobeerd worden om met aanpassing van de schoen(inlegzolen) de klachten te verminderen en de progressie van de hallux valgus te remmen. Om de pijn op de knobbel aan de buitenkant van de teen te verlichten kan een speciale teenbeschermer voor hallux valgus tenen uitkomst bieden. Wanneer dit niet meer mag baten kan een operatie uitgevoerd worden om de stand van de grote teen te verbeteren.